Trwa ładowanie...
dqjywtk
24-11-2021 11:11

Zupa z jarmużu i prażonych orzechów włoskich

Przepis

Większość uważa, że ta zupa sama w sobie jest sycąca, ale możesz podać ją z domowymi krakersami gryczanymi z ziarnami.

dqjywtk
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©kochabamba - stock.adobe.com
Składniki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 30 g czerwonej cebuli, pokrojonej na plastry
  • 30 g selera naciowego, pokrojonego na plasterki
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 75 g białej fasoli z puszki lub ugotowanej w domu, na przykład cannellini albo haricot
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g jarmużu, grubo posiekanego
  • 4 połówki orzechów włoskich, posiekane
Przepis
  • W średnim rondlu rozgrzej na małym lub średnim ogniu łyżeczkę oliwy z oliwek i smaż czerwoną cebulę, seler i czosnek przez 2–3 minuty. Gdy zrobią się miękkie, dodaj tymianek, fasolę oraz bulion i doprowadź do wrzenia.
  • Duś przez 25 minut na małym ogniu, potem dodaj jarmuż i gotuj jeszcze przez 10 minut. Gdy wszystkie składniki będą dobrze ugotowane, zblenduj mieszankę na gładką masę. Możesz dodać odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Jeśli przed zblendowaniem sprawia wrażenie bardzo wodnistej, po prostu zwiększ ogień i utrzymuj w stanie wrzenia, dopóki nie zgęstnieje.
  • W czasie gdy zupa się gotuje, rozgrzej piekarnik do 160 st. C i praż orzechy włoskie przez 10–15 minut, aby były apetycznie zrumienione – uważnie je obserwuj, bo łatwo mogą się przypalić.
  • Podawaj zupę skropioną pozostałą łyżeczką oliwy z oliwek z prażonymi orzechami.

Przepis pochodzi z książki Aidana Gogginsa i Glena Mattena "Dieta SIRT. Przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zupa z jarmużu i prażonych orzechów włoskich
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqjywtk
dqjywtk
dqjywtk
dqjywtk
Więcej tematów
dqjywtk

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj