Znakomite ciasto z kruszonką. Prosty przepis na deser z rabarbarem
Ciasto z kruszonką i świeżymi owocami to świetna propozycja na wakacyjny deser. Do wypieków świetnie sprawdzi się rabarbar. Jego kwaśny smak będzie się świetnie komponować ze słodkim ciastem. Przepis poleca Ewa Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1½ kg rabarbaru
- 500 g mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Dekoracja:
- cukier puder (lub cukier puder zmieszany z cynamonem ) do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę tortową. Dodać cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, a w nim dołeczek, do którego nałożyć śmietanę, wybić jajko i żółtka. Delikatnie wymieszać nożem. Jak zrobią się „kluchy“, szybko wyrobić rękoma.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części. Mniej więcej ⅔ włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (min. ½ godziny). Resztę też włożyć do woreczka i zanieść do zamrażarki.
Rabarbar obrać. Pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
Klasyczną, prostokątną formę (24 cm x 35 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy i wykleić nim spód oraz boki.
Ułożyć pokrojony rabarbar. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto – na tarce warzywnej (o dużych oczkach).
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Upieczony i lekko przestudzony placek obficie posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze