ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn

Znakomite ciasto z kruszonką. Prosty przepis na deser z rabarbarem

Przepis

Ciasto z kruszonką i świeżymi owocami to świetna propozycja na wakacyjny deser. Do wypieków świetnie sprawdzi się rabarbar. Jego kwaśny smak będzie się świetnie komponować ze słodkim ciastem. Przepis poleca Ewa Wachowicz.

Trwa ładowanie...
ycipk-1gl5pn
Zdjęcie Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
Składniki
  • 1½ kg rabarbaru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Dekoracja:

  • cukier puder (lub cukier puder zmieszany z cynamonem ) do posypania
Przepis

Na stolnicę przesiać mąkę tortową. Dodać cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, a w nim dołeczek, do którego nałożyć śmietanę, wybić jajko i żółtka. Delikatnie wymieszać nożem. Jak zrobią się „kluchy“, szybko wyrobić rękoma.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części. Mniej więcej ⅔ włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (min. ½ godziny). Resztę też włożyć do woreczka i zanieść do zamrażarki.
Rabarbar obrać. Pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
Klasyczną, prostokątną formę (24 cm x 35 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy i wykleić nim spód oraz boki.
Ułożyć pokrojony rabarbar. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto – na tarce warzywnej (o dużych oczkach).
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Upieczony i lekko przestudzony placek obficie posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

ycipk-1gl5pn
Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-1gl5pn
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn
ycipk-1gl5pn