Trwa ładowanie...
d2ekpje
20-07-2018 12:52

Znakomite ciasto z kruszonką. Prosty przepis na deser z rabarbarem

Przepis

Ciasto z kruszonką i świeżymi owocami to świetna propozycja na wakacyjny deser. Do wypieków świetnie sprawdzi się rabarbar. Jego kwaśny smak będzie się świetnie komponować ze słodkim ciastem. Przepis poleca Ewa Wachowicz.

d2ekpje
4.9
(34 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 1½ kg rabarbaru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Dekoracja:

  • cukier puder (lub cukier puder zmieszany z cynamonem ) do posypania
Przepis

Na stolnicę przesiać mąkę tortową. Dodać cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, a w nim dołeczek, do którego nałożyć śmietanę, wybić jajko i żółtka. Delikatnie wymieszać nożem. Jak zrobią się „kluchy“, szybko wyrobić rękoma.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części. Mniej więcej ⅔ włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (min. ½ godziny). Resztę też włożyć do woreczka i zanieść do zamrażarki.
Rabarbar obrać. Pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
Klasyczną, prostokątną formę (24 cm x 35 cm) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt formy i wykleić nim spód oraz boki.
Ułożyć pokrojony rabarbar. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto – na tarce warzywnej (o dużych oczkach).
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 1 godzinę i 10 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Upieczony i lekko przestudzony placek obficie posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

  Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Znakomite ciasto z kruszonką. Prosty przepis na deser z rabarbarem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

60
16

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ekpje
d2ekpje
d2ekpje
d2ekpje
Więcej tematów
d2ekpje

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj