Włoska zapiekanka poleca się na obiad
W tej zapiekance znajdziemy wszystko, co kojarzy się z włoską kuchnią - makaron, bazyliowe pesto, mozzarellę pomidory. Brzmi pysznie? Koniecznie przetestujcie, rodzina na pewno będzie zachwycona. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso lekko rozbić, posolić, posypać pieprzem. Każdy kotlet posmarować pesto, położyć plaster szynki, złożyć na pół. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kotlety (około 6 min.), często przewracając.
Szalotki posiekać drobno, rozgrzać masło na patelni, zeszklić szalotki, dodać szpinak, dusić kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić z pestek, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać razem ze szpinakiem i makaronem.
Dno formy żaroodpornej wysmarować tłuszczem. Wyłożyć makaron, na wierzchu ułożyć kotlety, posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Nabierać łyżką od spodu porcję makaronu z kotletem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze