Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Włoska zapiekanka poleca się na obiad

Przepis

W tej zapiekance znajdziemy wszystko, co kojarzy się z włoską kuchnią - makaron, bazyliowe pesto, mozzarellę pomidory. Brzmi pysznie? Koniecznie przetestujcie, rodzina na pewno będzie zachwycona. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

2.6
(5 głosów)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Zdjęcie
Składniki
  • 4 sznycle wieprzowe
  • 4 plastry szynki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pesto
  • makaron wstążki 1/2 opakowania
  • 500 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrozić)
  • 2 pomidory
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Przepis

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso lekko rozbić, posolić, posypać pieprzem. Każdy kotlet posmarować pesto, położyć plaster szynki, złożyć na pół. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kotlety (około 6 min.), często przewracając.

Szalotki posiekać drobno, rozgrzać masło na patelni, zeszklić szalotki, dodać szpinak, dusić kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić z pestek, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać razem ze szpinakiem i makaronem.

Dno formy żaroodpornej wysmarować tłuszczem. Wyłożyć makaron, na wierzchu ułożyć kotlety, posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Nabierać łyżką od spodu porcję makaronu z kotletem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Włoska zapiekanka poleca się na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
3
Share
d41h64e
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e