Najlepsze pomysły na szpinak. Wypróbuj w swojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Będzie smacznie!

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak - dla wielu koszmar dzieciństwa, uważany jest za niezastąpiony składnik wielu dań. Przyrządzony w odpowiedni sposób posmakuje każdemu. Rolada szpinakowa i ciasto leśny mech to prawdziwe kulinarne przeboje. Można go wykorzystać również do przygotowania naleśników, zupy, sałatki z truskawkami. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Najmodniejsze ciasto

Obraz
© Fotolia

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem już od jakiegoś czasu podbija internet. Nic dziwnego, jest bardzo proste w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole i budzi ogromne zainteresowanie. A wszystko dlatego, że jest... zielone. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Znajdziemy wiele wariantów przepisu. W klasycznej wersji ciasto jest przełożone kremem, przygotowanym na bazie serka mascarpone. W innej mamy bitą śmietanę i galaretki. Górę należy obficie posypać pokruszonym ciastem i udekorować ziarnami granatu.

/ 6Rolada szpinakowa

Obraz
© Fotolia

Jeśli zastanawiacie się już, co podać na świąteczny stół, mamy dla was smakowitą propozycję. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to elegancka i pyszna przystawka. Wygląda jak danie z najlepszej restauracji, jednak jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Możemy użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego szpinaku. Podsmażamy go z przyprawami (czosnek, sól, pieprz), a potem mieszamy delikatnie z pianą z białek i mąką. Tak przygotowane ciasto należy upiec. Gotowy placek smarujemy serkiem kremowym z dodatkiem chrzanu, na to plastry wędzonego łososia. Zwijamy w rulon i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

/ 6Szpinak i truskawki – zgrany duet

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak lubi towarzystwo słodkich truskawek. Jeśli do tego dodacie słoną fetę, gęsty sos balsamiczny i pokruszone włoskie orzechy, otrzymacie pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich. Prosto, wykwintnie i bardzo smacznie. Aby zaostrzyć nieco smak, warto sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Nawet największy przeciwnicy szpinaku będą zachwyceni tą propozycją.

/ 6Zielona zupa krem

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości! Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach obiadowych. Co powiecie na pyszną, kremową zupę z zielonymi listkami w roli głównej? Wiele osób twierdzi, że szpinak jest mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Do zielonej zupy proponujemy ricottę, czosnek, świeżo mielony pieprz, płatki chili oraz gałkę muszkatołową.

/ 6Wyjątkowe naleśniki – posmakują każdemu

Obraz
© Shutterstock.com

Naleśniki z farszem szpinakowym, zapieczone pod beszamelem to pyszny pomysł na obiad. Jednak zielone liście można wykorzystać również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. Otrzymamy wówczas placki w intensywnie zielonym kolorze. Będą świetnie smakować zarówno ze słodkim serkiem i owocami, jak i z pikantnym farszem np. pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji