Najlepsze pomysły na szpinak. Wypróbuj w swojej kuchni
Będzie smacznie!
Szpinak - dla wielu koszmar dzieciństwa, uważany jest za niezastąpiony składnik wielu dań. Przyrządzony w odpowiedni sposób posmakuje każdemu. Rolada szpinakowa i ciasto leśny mech to prawdziwe kulinarne przeboje. Można go wykorzystać również do przygotowania naleśników, zupy, sałatki z truskawkami. Zobaczcie nasze inspiracje.
Zobacz także: najzdorwsze śniadanie - zrób, jeśli dbasz o zdrowie
Najmodniejsze ciasto
Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem już od jakiegoś czasu podbija internet. Nic dziwnego, jest bardzo proste w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole i budzi ogromne zainteresowanie. A wszystko dlatego, że jest... zielone. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Znajdziemy wiele wariantów przepisu. W klasycznej wersji ciasto jest przełożone kremem, przygotowanym na bazie serka mascarpone. W innej mamy bitą śmietanę i galaretki. Górę należy obficie posypać pokruszonym ciastem i udekorować ziarnami granatu.
Rolada szpinakowa
Jeśli zastanawiacie się już, co podać na świąteczny stół, mamy dla was smakowitą propozycję. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to elegancka i pyszna przystawka. Wygląda jak danie z najlepszej restauracji, jednak jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Możemy użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego szpinaku. Podsmażamy go z przyprawami (czosnek, sól, pieprz), a potem mieszamy delikatnie z pianą z białek i mąką. Tak przygotowane ciasto należy upiec. Gotowy placek smarujemy serkiem kremowym z dodatkiem chrzanu, na to plastry wędzonego łososia. Zwijamy w rulon i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Szpinak i truskawki – zgrany duet
Szpinak lubi towarzystwo słodkich truskawek. Jeśli do tego dodacie słoną fetę, gęsty sos balsamiczny i pokruszone włoskie orzechy, otrzymacie pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich. Prosto, wykwintnie i bardzo smacznie. Aby zaostrzyć nieco smak, warto sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Nawet największy przeciwnicy szpinaku będą zachwyceni tą propozycją.
Zielona zupa krem
Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości! Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach obiadowych. Co powiecie na pyszną, kremową zupę z zielonymi listkami w roli głównej? Wiele osób twierdzi, że szpinak jest mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Do zielonej zupy proponujemy ricottę, czosnek, świeżo mielony pieprz, płatki chili oraz gałkę muszkatołową.
Wyjątkowe naleśniki – posmakują każdemu
Naleśniki z farszem szpinakowym, zapieczone pod beszamelem to pyszny pomysł na obiad. Jednak zielone liście można wykorzystać również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. Otrzymamy wówczas placki w intensywnie zielonym kolorze. Będą świetnie smakować zarówno ze słodkim serkiem i owocami, jak i z pikantnym farszem np. pieczarkowym.