Najlepsze pomysły na szpinak. Wypróbuj w swojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Będzie smacznie!

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak - dla wielu koszmar dzieciństwa, uważany jest za niezastąpiony składnik wielu dań. Przyrządzony w odpowiedni sposób posmakuje każdemu. Rolada szpinakowa i ciasto leśny mech to prawdziwe kulinarne przeboje. Można go wykorzystać również do przygotowania naleśników, zupy, sałatki z truskawkami. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Najmodniejsze ciasto

Obraz
© Fotolia

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem już od jakiegoś czasu podbija internet. Nic dziwnego, jest bardzo proste w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole i budzi ogromne zainteresowanie. A wszystko dlatego, że jest... zielone. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Znajdziemy wiele wariantów przepisu. W klasycznej wersji ciasto jest przełożone kremem, przygotowanym na bazie serka mascarpone. W innej mamy bitą śmietanę i galaretki. Górę należy obficie posypać pokruszonym ciastem i udekorować ziarnami granatu.

/ 6Rolada szpinakowa

Obraz
© Fotolia

Jeśli zastanawiacie się już, co podać na świąteczny stół, mamy dla was smakowitą propozycję. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to elegancka i pyszna przystawka. Wygląda jak danie z najlepszej restauracji, jednak jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Możemy użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego szpinaku. Podsmażamy go z przyprawami (czosnek, sól, pieprz), a potem mieszamy delikatnie z pianą z białek i mąką. Tak przygotowane ciasto należy upiec. Gotowy placek smarujemy serkiem kremowym z dodatkiem chrzanu, na to plastry wędzonego łososia. Zwijamy w rulon i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

/ 6Szpinak i truskawki – zgrany duet

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak lubi towarzystwo słodkich truskawek. Jeśli do tego dodacie słoną fetę, gęsty sos balsamiczny i pokruszone włoskie orzechy, otrzymacie pyszną sałatkę, która zachwyci wszystkich. Prosto, wykwintnie i bardzo smacznie. Aby zaostrzyć nieco smak, warto sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Nawet największy przeciwnicy szpinaku będą zachwyceni tą propozycją.

/ 6Zielona zupa krem

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości! Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach obiadowych. Co powiecie na pyszną, kremową zupę z zielonymi listkami w roli głównej? Wiele osób twierdzi, że szpinak jest mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Do zielonej zupy proponujemy ricottę, czosnek, świeżo mielony pieprz, płatki chili oraz gałkę muszkatołową.

/ 6Wyjątkowe naleśniki – posmakują każdemu

Obraz
© Shutterstock.com

Naleśniki z farszem szpinakowym, zapieczone pod beszamelem to pyszny pomysł na obiad. Jednak zielone liście można wykorzystać również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. Otrzymamy wówczas placki w intensywnie zielonym kolorze. Będą świetnie smakować zarówno ze słodkim serkiem i owocami, jak i z pikantnym farszem np. pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz