Oryginalne włoskie pesto krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zrób w domu zamiast kupować

Obraz
© 123RF.COM

Pesto alla Genovese to tradycyjny włoski sos na zimno. Tradycyjnie przygotowuje się go z siedmiu składników w marmurowym moździerzu. Używamy do tego drewnianego tłuczka. Oryginalna receptura pochodzi z Ligurii, regionu na północy Italii. Nazwa pochodzi od słowa "pestare", czyli tłuc, deptać. Aromatyczne pesto to doskonały dodatek do makaronu, sałatek, pizzy, zapiekanek, bruschetty czy serów. Zobaczcie, jak je przygotować we własnej kuchni.

Zobacz wideo: Jak urządzić domowy zielnik

/ 5Składniki, których potrzebujesz

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować pesto, potrzebujesz ok. 50 listów świeżej bazylii (4 pęczki), sześciu łyżek startego parmezanu, dwóch łyżek startego owczego sera Pecorino (można zastąpić parmezanem), łyżki orzeszków piniowych, 100 ml oliwy z oliwek ekstra virgin, dwóch ząbków czosnku oraz kilku kryształów grubej morskiej soli.

/ 5Przygotowanie metodą tradycyjną

Obraz
© 123RF.COM

Listki bazylii opłucz i osusz. W moździerzu rozetrzyj dokładnie czosnek z ziarenkami soli. Potem wsyp orzeszki i ugnieć je z pozostałymi składnikami. Do pasty dodawaj stopniowo listki bazylii, rozcierając je okrężnymi ruchami. Teraz czas na sery – połącz je z bazylią i orzechami. Nie przestając mieszać, wlej cienkim strumieniem oliwę, by uzyskać gładką konsystencję. Gotowe!

/ 5Wariacje na temat pesto

Obraz
© 123RF.COM

Dla tych, którzy nie mają cierpliwości, by ręcznie ucierać bazylię, z pomocą przychodzi blender. Wystarczy umieścić w kielichu wszystkie składniki (poza oliwą) i rozdrobnić je. Pamiętaj, by miksować na wolnych obrotach i niezbyt długo, ponieważ podgrzane pesto ściemnieje i straci swoje właściwości. Na koniec wlej oliwę i wymieszaj. Pesto można przygotować niemal ze wszystkich zielonych liści np. rukoli, szpinaku, pietruszki, liści rzodkiewki, brokuła, kalafiora czy pokrzywy. Orzeszki piniowe można z powodzeniem zastąpić pestkami dyni, słonecznika, nerkowcami lub orzechami włoskimi, są równie smaczne.

/ 5Pesto nie tylko do makaronu

Obraz
© 123RF.COM

Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni, można je także mrozić. Sprawdzi się nie tylko jako szybki sos do makaronu, ale również jako baza do innych sosów lub smarowidło do pieczywa. Można w nim zapiekać mięso czy ryby. Pesto to także doskonały dodatek do sałatek, zup, gnocchi, pizzy czy... ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej