Oryginalne włoskie pesto krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zrób w domu zamiast kupować

Obraz
© 123RF.COM

Pesto alla Genovese to tradycyjny włoski sos na zimno. Tradycyjnie przygotowuje się go z siedmiu składników w marmurowym moździerzu. Używamy do tego drewnianego tłuczka. Oryginalna receptura pochodzi z Ligurii, regionu na północy Italii. Nazwa pochodzi od słowa "pestare", czyli tłuc, deptać. Aromatyczne pesto to doskonały dodatek do makaronu, sałatek, pizzy, zapiekanek, bruschetty czy serów. Zobaczcie, jak je przygotować we własnej kuchni.

Zobacz wideo: Jak urządzić domowy zielnik

/ 5Składniki, których potrzebujesz

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować pesto, potrzebujesz ok. 50 listów świeżej bazylii (4 pęczki), sześciu łyżek startego parmezanu, dwóch łyżek startego owczego sera Pecorino (można zastąpić parmezanem), łyżki orzeszków piniowych, 100 ml oliwy z oliwek ekstra virgin, dwóch ząbków czosnku oraz kilku kryształów grubej morskiej soli.

/ 5Przygotowanie metodą tradycyjną

Obraz
© 123RF.COM

Listki bazylii opłucz i osusz. W moździerzu rozetrzyj dokładnie czosnek z ziarenkami soli. Potem wsyp orzeszki i ugnieć je z pozostałymi składnikami. Do pasty dodawaj stopniowo listki bazylii, rozcierając je okrężnymi ruchami. Teraz czas na sery – połącz je z bazylią i orzechami. Nie przestając mieszać, wlej cienkim strumieniem oliwę, by uzyskać gładką konsystencję. Gotowe!

/ 5Wariacje na temat pesto

Obraz
© 123RF.COM

Dla tych, którzy nie mają cierpliwości, by ręcznie ucierać bazylię, z pomocą przychodzi blender. Wystarczy umieścić w kielichu wszystkie składniki (poza oliwą) i rozdrobnić je. Pamiętaj, by miksować na wolnych obrotach i niezbyt długo, ponieważ podgrzane pesto ściemnieje i straci swoje właściwości. Na koniec wlej oliwę i wymieszaj. Pesto można przygotować niemal ze wszystkich zielonych liści np. rukoli, szpinaku, pietruszki, liści rzodkiewki, brokuła, kalafiora czy pokrzywy. Orzeszki piniowe można z powodzeniem zastąpić pestkami dyni, słonecznika, nerkowcami lub orzechami włoskimi, są równie smaczne.

/ 5Pesto nie tylko do makaronu

Obraz
© 123RF.COM

Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni, można je także mrozić. Sprawdzi się nie tylko jako szybki sos do makaronu, ale również jako baza do innych sosów lub smarowidło do pieczywa. Można w nim zapiekać mięso czy ryby. Pesto to także doskonały dodatek do sałatek, zup, gnocchi, pizzy czy... ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości