Zrób w domu zamiast kupować
Pesto alla Genovese to tradycyjny włoski sos na zimno. Tradycyjnie przygotowuje się go z siedmiu składników w marmurowym moździerzu. Używamy do tego drewnianego tłuczka. Oryginalna receptura pochodzi z Ligurii, regionu na północy Italii. Nazwa pochodzi od słowa "pestare", czyli tłuc, deptać. Aromatyczne pesto to doskonały dodatek do makaronu, sałatek, pizzy, zapiekanek, bruschetty czy serów. Zobaczcie, jak je przygotować we własnej kuchni.
Zobacz wideo: Jak urządzić domowy zielnik
Składniki, których potrzebujesz
Aby przygotować pesto, potrzebujesz ok. 50 listów świeżej bazylii (4 pęczki), sześciu łyżek startego parmezanu, dwóch łyżek startego owczego sera Pecorino (można zastąpić parmezanem), łyżki orzeszków piniowych, 100 ml oliwy z oliwek ekstra virgin, dwóch ząbków czosnku oraz kilku kryształów grubej morskiej soli.
Przygotowanie metodą tradycyjną
Listki bazylii opłucz i osusz. W moździerzu rozetrzyj dokładnie czosnek z ziarenkami soli. Potem wsyp orzeszki i ugnieć je z pozostałymi składnikami. Do pasty dodawaj stopniowo listki bazylii, rozcierając je okrężnymi ruchami. Teraz czas na sery – połącz je z bazylią i orzechami. Nie przestając mieszać, wlej cienkim strumieniem oliwę, by uzyskać gładką konsystencję. Gotowe!
Wariacje na temat pesto
Dla tych, którzy nie mają cierpliwości, by ręcznie ucierać bazylię, z pomocą przychodzi blender. Wystarczy umieścić w kielichu wszystkie składniki (poza oliwą) i rozdrobnić je. Pamiętaj, by miksować na wolnych obrotach i niezbyt długo, ponieważ podgrzane pesto ściemnieje i straci swoje właściwości. Na koniec wlej oliwę i wymieszaj. Pesto można przygotować niemal ze wszystkich zielonych liści np. rukoli, szpinaku, pietruszki, liści rzodkiewki, brokuła, kalafiora czy pokrzywy. Orzeszki piniowe można z powodzeniem zastąpić pestkami dyni, słonecznika, nerkowcami lub orzechami włoskimi, są równie smaczne.
Pesto nie tylko do makaronu
Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni, można je także mrozić. Sprawdzi się nie tylko jako szybki sos do makaronu, ale również jako baza do innych sosów lub smarowidło do pieczywa. Można w nim zapiekać mięso czy ryby. Pesto to także doskonały dodatek do sałatek, zup, gnocchi, pizzy czy... ziemniaków gotowanych w mundurkach.