Warstwowy pleśniak z pianką i porzeczkami. Pyszne ciacho na podwieczorek
Pleśniak to ciasto, które często pojawia się w polskich domach. Kusi warstwami i słodko-kwaśnym połączeniem smaków. Sprawdzony przepis na ten wypiek prosto z bloga "Pieguskowa Kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- dżem porzeczkowy lub opcjonalne świeże owoce porzeczki
- 2 łyżki bułki tartej
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wyrobić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Blaszkę do pieczenia (o wymiarach 25x30) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć dużą część ciasta i ugnieść rękoma. Nakłuć lekko widelcem i posypać delikatnie bułką tartą. Wierzch posmarować dżemem lub wyłożyć świeże owoce (można je lekko posypać cukrem). Na owoce lub dżem zetrzeć kakaowe ciasto, a na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia.
Zobacz także: klasyczny przepis na pyszne pampuchy
src="https://d.wpimg.pl/52431951-1563407862/pamp.jpg"/>
Polecamy wideo: szybkie ciasteczka owsiane
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze