Trwa ładowanie...
d1c89tm
22-09-2017 08:49

Warstwowy pleśniak z pianką i porzeczkami. Pyszne ciacho na podwieczorek

Przepis

Pleśniak to ciasto, które często pojawia się w polskich domach. Kusi warstwami i słodko-kwaśnym połączeniem smaków. Sprawdzony przepis na ten wypiek prosto z bloga "Pieguskowa Kuchnia".

d1c89tm
3.2
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • dżem porzeczkowy lub opcjonalne świeże owoce porzeczki
  • 2 łyżki bułki tartej
Przepis

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wyrobić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Blaszkę do pieczenia (o wymiarach 25x30) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Zetrzeć dużą część ciasta i ugnieść rękoma. Nakłuć lekko widelcem i posypać delikatnie bułką tartą. Wierzch posmarować dżemem lub wyłożyć świeże owoce (można je lekko posypać cukrem). Na owoce lub dżem zetrzeć kakaowe ciasto, a na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia.
Zobacz także: klasyczny przepis na pyszne pampuchy

Polecamy wideo: szybkie ciasteczka owsiane

Warstwowy pleśniak z pianką i porzeczkami. Pyszne ciacho na podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c89tm
d1c89tm
d1c89tm
d1c89tm
Więcej tematów
d1c89tm