Tortilla de patatas con chorizo. Hiszpański omlet z ziemniaków i pikantnej kiełbasy
Sycący, pikantny i prosty w przygotowaniu omlet to hiszpańska propozycja na przekąskę lub danie główne. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 małe pętko chorizo
- 6 dużych wiejskich jaj
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy tyle oliwy, żeby dokładnie przykrywała dno. Ziemniaki smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, kiedy będę miękkie. Mieszamy je delikatnie, aby się równomiernie gotowały. Mniej więcej w połowie smażenia, dorzucamy na patelnię cebulę i chorizo. Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy zawartość patelni, delikatnie mieszamy. Na patelni do smażenia tortilli rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy masę, wyrównujemy, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, sprawdzając, czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem, nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie tortillę delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy z drugiej strony, podlewając ją odrobiną. Gotową tortillę kroimy w trójkąty, podajemy ją na ciepło lub zimno.
Zobacz także: wegański rosół z makaronem
src="https://d.wpimg.pl/1493555661-1956718832/osol.jpg"/>
Polecamy wideo: Omlet z dodatkami. Pyszna konkurencja dla jajecznicy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze