Torcik czekoladowy bez pieczenia. Uświetni każde spotkanie
Bardzo prosty w przygotowaniu, ale niezwykle efektowny torcik czekoladowy z bananem i ciasteczkami Oreo. Torcik jest bardzo aromatyczny i kremowy. Nadaje się na urodzinową imprezę lub inne rodzinne spotkania. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Spód:
- 130 g herbatników
- 80 g masła – roztopionego i ostygniętego
- 1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g (można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub ekstraktem waniliowym)
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (taki na 0,5l; można również dać budyń śmietankowy lub waniliowy)
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 100 g gorzkiej czekolady – dałam czekoladę o zawartości masy kakaowej 64 proc.
- 100 g śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
Do przełożenia:
- około 26 ciastek oreo
- około 100-140 ml mleka
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, można pominąć)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- parę ciastek oreo do ozdoby
- Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z kakao wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń.
- Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty.
- Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Krem czekoladowy ganache: do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Poczekać około 30 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi.
- Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ganache ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Spód: do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać.
- Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć, odstawić.
- Krem i składanie tortu: do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
- Dodać krem czekoladowy ganache i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą.
- Na spód w blaszce wyłożyć 1/3 gotowego kremu i wyrównać. Ciastka oreo maczać w mleku i ułożyć warstwę na kremie w blaszce.
- Na ciastka wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Banana pokroić w plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny. Następnie plastry ułożyć na kremie w blaszce, lekko je docisnąć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciastek maczanych w mleku, lekko je docisnąć. Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
- Wierzch: schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i położyć na paterze, nożem wygładzić brzeg tortu. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
- Śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby "fale". Torcik ozdobić ciastkami oreo.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze