Trwa ładowanie...
d13qfln
30-07-2020 11:17

Szybkie ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką. Z tym przepisem na pewno się uda

Przepis

Przepyszne sezonowe ciacho do popołudniowej kawy. Wyrośnięte, pyszne i mięciutkie. Trudno się mu oprzeć. Przepis jest prosty i szybki.

d13qfln
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 400 g borówek

Na kruszonkę:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ kostki zimnego masła
Przepis
  • Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie odstawiamy, by ostygło. Mleko delikatnie podgrzewamy.
  • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, suche drożdże, cukier waniliowy.
  • Dodajemy jajka, mleko, masło, wszystko mieszamy i chwilę zagniatamy.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  • W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Borówki płuczemy na sitku i osuszamy.
  • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę tak, by powstały grudki.
  • Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia, na wierzchu rozsypujemy owoce i kruszonkę.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybkie ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką. Z tym przepisem na pewno się uda
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln