Borówki amerykańskie i jagody leśne. Jakie mają właściwości i zastosowanie?

Borówki amerykańskie to bardzo popularny letni owoc. Chętnie je kupujemy i wykorzystujemy do deserów i jako owocową przekąskę. Uprawę ich zaczęto w XX wieku, bo dopiero wtedy doceniono ich cenne właściwości. Warto wiedzieć, jakie cenne właściwości prozdrowotne mają borówki i że powinniśmy jeść je jak najczęściej. Znany jest fakt, że w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force mieli zalecone jedzenie borówek w celu poprawy widzenia w nocy.

Borówki amerykańskieSezon na jagody i borówki w pełni
Źródło zdjęć: © 123RF

Borówki amerykańskie - właściwości

  • Poprawiają pamięć - to zasługa flawonoidów, które kryją w sobie te owoce. Przywracają one ubytki pamięci, które pojawiają się z wiekiem. Poprawiają też połączenia mózgowe i usprawniają komunikację między komórkami oraz stymulują regenerację neuronów.
  • Mogą zapobiegać nadciśnieniu - zawarte w nich antocyjany regulują ciśnienie tętnicze krwi.
  • Mogą zapobiegać chorobom nowotworowym - borówki zwierają duże ilości fitoestrogenu - hormonu roślinnego, który blokuje działanie enzymów powodujących nowotwory hormonozależne, między innymi nowotwory piersi. Kwas elagowy, który również się w borówkach znajduje, także hamuje rozwój nowotworów.

Wielki test jagodzianek

  • Mogą zapobiegać marskości wątroby - hamują wirusa wątroby typu C, który powoduje jej marskość i działają ochronnie na komórki wątroby.
  • Wspomagają wzrok - borówka amerykańska stosowana jest w chorobach oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Wspomagają pracę układu pokarmowego - zawierają garbniki, które mają działanie antybakteryjne. Niszczą szczepy E Coli.

Drożdżowy wieniec z borówkami amerykańskimi - przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej bio
  • 5 g soli
  • 70 g cukru trzcinowego bio
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 15 g świeżych drożdży bio
  • 140 g mleka lub napoju roślinnego
  • 60 g wody
  • 2 średnie jajka
  • 95 g miękkiego masła
  • 250 g borówek amerykańskich
  • cukier trzcinowy bio do posypania
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
Ciasto z jagodami
© 123RF

Przygotowanie:

  • Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone świeże drożdże, mleko, wodę i jajka. Miksujemy na małych obrotach, aż uzyskamy jednolite ciasto.
  • Miksujemy je dalej przez około 5 minut, aby rozwinął się gluten. Gdy ciasto jest gładkie, dodajemy masło w małych porcjach, aż każda z porcji zostanie połączona z ciastem.
  • Po dodaniu całego masła miksujemy ciasto na średnich obrotach przez około 10 minut – ciasto będzie stawało się coraz bardziej elastyczne. Kiedy jest gładkie i lekko lepkie w dotyku, formujemy z niego kulę i przenosimy do miski.
  • Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny - ciasto musi dwukrotnie powiększyć objętość. (Możemy je też zrobić wieczorem i na noc schować do lodówki. Rano po wyjęciu zostawiamy na blacie na 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową i dalej postępujemy jak z ciastem przygotowanym na bieżąco).
  • Blat posypujemy mąką, wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy je ręcznie i rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy obficie borówkami i zwijamy ciasno w rulon, zlepiamy końce.
  • Przekrawamy rulon wzdłuż, zostawiając koniec bez przecięcia i zaplatamy warkocz. Zwijamy teraz wieniec i przenosimy na papier do pieczenia, którym wyłożyliśmy blachę, przykrywamy ściereczką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Jajko rozkłócamy za pomocą widelca i maczając w nim pędzelek kuchenny, smarujemy nim warkocz.
  • Posypujemy cukrem trzcinowym i umieszczamy warkocz w gorącym piekarniku. Pieczemy 30 minut lub do zezłocenia ciasta.
  • Wyjmujemy warkocz na kratkę i czekamy, aż prawie ostygnie. Najlepiej jeść go tego samego dnia, jest najlepszy.
  • Bardzo polecam zimne wyrastanie ciasta w lodówce. Dzięki temu świeżym ciastem możemy się cieszyć już rano na śniadanie. Poza tym takie ciasto jest bardziej delikatne i nieco dłużej świeże. Chociaż u mnie znika bardzo szybko i raczej nie zostaje na następny dzień.

Jagody leśne - właściwości

Jagoda leśna czyli czarna jagoda to w odróżnieniu od borówki amerykańskiej owoc, którego nie można wyhodować. Rośnie prawie we wszystkich lasach od czerwca do września na małych krzaczkach . Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Od najdawniejszych czasów czarna jagoda była wykorzystywana w medycynie ludowej. Plemiona słowiańskie leczyły nimi gruźlicę, zakażenia pokarmowe, kaszel, bóle brzucha, wysypki i egzemy. Potem powszechnie leczono nimi tyfus, polio, gronkowca i wzrok. Nasze babcie i mamy stosowały ją jako naturalne lekarstwo na problemy jelitowe i choroby oczu.

Badania prowadzone przez naukowców dowiodły, że jagody leśne mają pozytywny wpływ na nadwagę i inne schorzenia. Toteż wykorzystuje się je powszechnie w farmakologii, kuchni i w kosmetyce.

jagody
© 123RF

Czarne jagody to jedne z najzdrowszych owoców. W medycynie polecane są kobietom w ciąży i planującym ciążę. Zawierają bowiem cenne witaminy - żelazo, cynk, sód, magnez, potas, pektyny, witaminy z grupy B i C oraz kwas foliowy.

Do celów leczniczych wykorzystywane są również ich liście. Zbiera się je wczesną wiosną lub pod koniec lata i suszy. Liście leśnych jagód zawierają flawonoidy, antocyjany, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne i glukokininy obniżające poziom cukru we krwi.

W kuchni jagody leśne to prawdziwy rarytas, a ich smak nie ma sobie równych. Klasyczne potrawy z czarną jagodą to pierogi, naleśniki, konfitury, soki i jako dodatek do deserów.

Pierogi z jagodami leśnymi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej bio + do podsypania
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jagód
  • do podania: roztopione masło, śmietanka, listki mięty

Przygotowanie:

  • Mąkę i sól przesiewam do misy robota. Do pojemnika z gorącą wodą wkładam łyżkę masła, mieszam i wolno wlewam do mąki, miksując.
  • Wygniatam ciasto za pomocą mieszadła przez około 10 minut – powinno być elastyczne i gładkie.
  • Jeżeli się klei, dosypuję trochę mąki. Zostawiam je w misie robota i przykrywam wilgotną ścierką – aby nie wysychało, na pół godziny.
  • W tym czasie jagody myję i osuszam na papierowym ręczniku.
  • Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę je na kilka części. Jedną wałkuję cienko, a pozostałe trzymam pod wilgotną ścierką, aby nie wysychały.
  • Filiżanką wycinam kółka, na środek nakładam po łyżeczce jagód i zlepiam pierogi. Układam je na ściereczce posypanej mąką. W dużym garnku gotuję lekko posoloną wodę i wkładam partiami pierogi. Gotuję je 2 minuty od chwili kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
  • Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na tacy jedną warstwą. Podaję polane masłem lub słodką śmietanką.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać