Trwa ładowanie...
d3wrh4p

Borówki amerykańskie i jagody leśne. Jakie mają właściwości i zastosowanie?

Borówki amerykańskie to bardzo popularny letni owoc. Chętnie je kupujemy i wykorzystujemy do deserów i jako owocową przekąskę. Uprawę ich zaczęto w XX wieku, bo dopiero wtedy doceniono ich cenne właściwości. Warto wiedzieć, jakie cenne właściwości prozdrowotne mają borówki i że powinniśmy jeść je jak najczęściej. Znany jest fakt, że w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force mieli zalecone jedzenie borówek w celu poprawy widzenia w nocy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sezon na jagody i borówki w pełni
Sezon na jagody i borówki w pełni (123RF)
d3wrh4p

Borówki amerykańskie - właściwości

  • Poprawiają pamięć - to zasługa flawonoidów, które kryją w sobie te owoce. Przywracają one ubytki pamięci, które pojawiają się z wiekiem. Poprawiają też połączenia mózgowe i usprawniają komunikację między komórkami oraz stymulują regenerację neuronów.
  • Mogą zapobiegać nadciśnieniu - zawarte w nich antocyjany regulują ciśnienie tętnicze krwi.
  • Mogą zapobiegać chorobom nowotworowym - borówki zwierają duże ilości fitoestrogenu - hormonu roślinnego, który blokuje działanie enzymów powodujących nowotwory hormonozależne, między innymi nowotwory piersi. Kwas elagowy, który również się w borówkach znajduje, także hamuje rozwój nowotworów.

Wielki test jagodzianek

  • Mogą zapobiegać marskości wątroby - hamują wirusa wątroby typu C, który powoduje jej marskość i działają ochronnie na komórki wątroby.
  • Wspomagają wzrok - borówka amerykańska stosowana jest w chorobach oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
  • Wspomagają pracę układu pokarmowego - zawierają garbniki, które mają działanie antybakteryjne. Niszczą szczepy E Coli.

Drożdżowy wieniec z borówkami amerykańskimi - przepis

d3wrh4p

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej bio
  • 5 g soli
  • 70 g cukru trzcinowego bio
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 15 g świeżych drożdży bio
  • 140 g mleka lub napoju roślinnego
  • 60 g wody
  • 2 średnie jajka
  • 95 g miękkiego masła
  • 250 g borówek amerykańskich
  • cukier trzcinowy bio do posypania
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
 123RF

Przygotowanie:

  • Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone świeże drożdże, mleko, wodę i jajka. Miksujemy na małych obrotach, aż uzyskamy jednolite ciasto.
  • Miksujemy je dalej przez około 5 minut, aby rozwinął się gluten. Gdy ciasto jest gładkie, dodajemy masło w małych porcjach, aż każda z porcji zostanie połączona z ciastem.
  • Po dodaniu całego masła miksujemy ciasto na średnich obrotach przez około 10 minut – ciasto będzie stawało się coraz bardziej elastyczne. Kiedy jest gładkie i lekko lepkie w dotyku, formujemy z niego kulę i przenosimy do miski.
  • Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny - ciasto musi dwukrotnie powiększyć objętość. (Możemy je też zrobić wieczorem i na noc schować do lodówki. Rano po wyjęciu zostawiamy na blacie na 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową i dalej postępujemy jak z ciastem przygotowanym na bieżąco).
  • Blat posypujemy mąką, wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy je ręcznie i rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy obficie borówkami i zwijamy ciasno w rulon, zlepiamy końce.
  • Przekrawamy rulon wzdłuż, zostawiając koniec bez przecięcia i zaplatamy warkocz. Zwijamy teraz wieniec i przenosimy na papier do pieczenia, którym wyłożyliśmy blachę, przykrywamy ściereczką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Jajko rozkłócamy za pomocą widelca i maczając w nim pędzelek kuchenny, smarujemy nim warkocz.
  • Posypujemy cukrem trzcinowym i umieszczamy warkocz w gorącym piekarniku. Pieczemy 30 minut lub do zezłocenia ciasta.
  • Wyjmujemy warkocz na kratkę i czekamy, aż prawie ostygnie. Najlepiej jeść go tego samego dnia, jest najlepszy.
  • Bardzo polecam zimne wyrastanie ciasta w lodówce. Dzięki temu świeżym ciastem możemy się cieszyć już rano na śniadanie. Poza tym takie ciasto jest bardziej delikatne i nieco dłużej świeże. Chociaż u mnie znika bardzo szybko i raczej nie zostaje na następny dzień.

Jagody leśne - właściwości

Jagoda leśna czyli czarna jagoda to w odróżnieniu od borówki amerykańskiej owoc, którego nie można wyhodować. Rośnie prawie we wszystkich lasach od czerwca do września na małych krzaczkach . Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

d3wrh4p

Od najdawniejszych czasów czarna jagoda była wykorzystywana w medycynie ludowej. Plemiona słowiańskie leczyły nimi gruźlicę, zakażenia pokarmowe, kaszel, bóle brzucha, wysypki i egzemy. Potem powszechnie leczono nimi tyfus, polio, gronkowca i wzrok. Nasze babcie i mamy stosowały ją jako naturalne lekarstwo na problemy jelitowe i choroby oczu.

Badania prowadzone przez naukowców dowiodły, że jagody leśne mają pozytywny wpływ na nadwagę i inne schorzenia. Toteż wykorzystuje się je powszechnie w farmakologii, kuchni i w kosmetyce.

 123RF

Czarne jagody to jedne z najzdrowszych owoców. W medycynie polecane są kobietom w ciąży i planującym ciążę. Zawierają bowiem cenne witaminy - żelazo, cynk, sód, magnez, potas, pektyny, witaminy z grupy B i C oraz kwas foliowy.

d3wrh4p

Do celów leczniczych wykorzystywane są również ich liście. Zbiera się je wczesną wiosną lub pod koniec lata i suszy. Liście leśnych jagód zawierają flawonoidy, antocyjany, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne i glukokininy obniżające poziom cukru we krwi.

W kuchni jagody leśne to prawdziwy rarytas, a ich smak nie ma sobie równych. Klasyczne potrawy z czarną jagodą to pierogi, naleśniki, konfitury, soki i jako dodatek do deserów.

Pierogi z jagodami leśnymi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej bio + do podsypania
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jagód
  • do podania: roztopione masło, śmietanka, listki mięty

Przygotowanie:

  • Mąkę i sól przesiewam do misy robota. Do pojemnika z gorącą wodą wkładam łyżkę masła, mieszam i wolno wlewam do mąki, miksując.
  • Wygniatam ciasto za pomocą mieszadła przez około 10 minut – powinno być elastyczne i gładkie.
  • Jeżeli się klei, dosypuję trochę mąki. Zostawiam je w misie robota i przykrywam wilgotną ścierką – aby nie wysychało, na pół godziny.
  • W tym czasie jagody myję i osuszam na papierowym ręczniku.
  • Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę je na kilka części. Jedną wałkuję cienko, a pozostałe trzymam pod wilgotną ścierką, aby nie wysychały.
  • Filiżanką wycinam kółka, na środek nakładam po łyżeczce jagód i zlepiam pierogi. Układam je na ściereczce posypanej mąką. W dużym garnku gotuję lekko posoloną wodę i wkładam partiami pierogi. Gotuję je 2 minuty od chwili kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
  • Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na tacy jedną warstwą. Podaję polane masłem lub słodką śmietanką.
d3wrh4p

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3wrh4p

Podziel się opinią

Share

d3wrh4p

d3wrh4p