Borówki amerykańskie i jagody leśne. Jakie mają właściwości i zastosowanie?
Borówki amerykańskie to bardzo popularny letni owoc. Chętnie je kupujemy i wykorzystujemy do deserów i jako owocową przekąskę. Uprawę ich zaczęto w XX wieku, bo dopiero wtedy doceniono ich cenne właściwości. Warto wiedzieć, jakie cenne właściwości prozdrowotne mają borówki i że powinniśmy jeść je jak najczęściej. Znany jest fakt, że w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force mieli zalecone jedzenie borówek w celu poprawy widzenia w nocy.
Borówki amerykańskie - właściwości
- Poprawiają pamięć - to zasługa flawonoidów, które kryją w sobie te owoce. Przywracają one ubytki pamięci, które pojawiają się z wiekiem. Poprawiają też połączenia mózgowe i usprawniają komunikację między komórkami oraz stymulują regenerację neuronów.
- Mogą zapobiegać nadciśnieniu - zawarte w nich antocyjany regulują ciśnienie tętnicze krwi.
- Mogą zapobiegać chorobom nowotworowym - borówki zwierają duże ilości fitoestrogenu - hormonu roślinnego, który blokuje działanie enzymów powodujących nowotwory hormonozależne, między innymi nowotwory piersi. Kwas elagowy, który również się w borówkach znajduje, także hamuje rozwój nowotworów.
Wielki test jagodzianek
- Mogą zapobiegać marskości wątroby - hamują wirusa wątroby typu C, który powoduje jej marskość i działają ochronnie na komórki wątroby.
- Wspomagają wzrok - borówka amerykańska stosowana jest w chorobach oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
- Wspomagają pracę układu pokarmowego - zawierają garbniki, które mają działanie antybakteryjne. Niszczą szczepy E Coli.
Drożdżowy wieniec z borówkami amerykańskimi - przepis
Ciasto:
- 500 g mąki tortowej bio
- 5 g soli
- 70 g cukru trzcinowego bio
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 15 g świeżych drożdży bio
- 140 g mleka lub napoju roślinnego
- 60 g wody
- 2 średnie jajka
- 95 g miękkiego masła
- 250 g borówek amerykańskich
- cukier trzcinowy bio do posypania
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
- Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone świeże drożdże, mleko, wodę i jajka. Miksujemy na małych obrotach, aż uzyskamy jednolite ciasto.
- Miksujemy je dalej przez około 5 minut, aby rozwinął się gluten. Gdy ciasto jest gładkie, dodajemy masło w małych porcjach, aż każda z porcji zostanie połączona z ciastem.
- Po dodaniu całego masła miksujemy ciasto na średnich obrotach przez około 10 minut – ciasto będzie stawało się coraz bardziej elastyczne. Kiedy jest gładkie i lekko lepkie w dotyku, formujemy z niego kulę i przenosimy do miski.
- Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny - ciasto musi dwukrotnie powiększyć objętość. (Możemy je też zrobić wieczorem i na noc schować do lodówki. Rano po wyjęciu zostawiamy na blacie na 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową i dalej postępujemy jak z ciastem przygotowanym na bieżąco).
- Blat posypujemy mąką, wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy je ręcznie i rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy obficie borówkami i zwijamy ciasno w rulon, zlepiamy końce.
- Przekrawamy rulon wzdłuż, zostawiając koniec bez przecięcia i zaplatamy warkocz. Zwijamy teraz wieniec i przenosimy na papier do pieczenia, którym wyłożyliśmy blachę, przykrywamy ściereczką.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Jajko rozkłócamy za pomocą widelca i maczając w nim pędzelek kuchenny, smarujemy nim warkocz.
- Posypujemy cukrem trzcinowym i umieszczamy warkocz w gorącym piekarniku. Pieczemy 30 minut lub do zezłocenia ciasta.
- Wyjmujemy warkocz na kratkę i czekamy, aż prawie ostygnie. Najlepiej jeść go tego samego dnia, jest najlepszy.
- Bardzo polecam zimne wyrastanie ciasta w lodówce. Dzięki temu świeżym ciastem możemy się cieszyć już rano na śniadanie. Poza tym takie ciasto jest bardziej delikatne i nieco dłużej świeże. Chociaż u mnie znika bardzo szybko i raczej nie zostaje na następny dzień.
Jagody leśne - właściwości
Jagoda leśna czyli czarna jagoda to w odróżnieniu od borówki amerykańskiej owoc, którego nie można wyhodować. Rośnie prawie we wszystkich lasach od czerwca do września na małych krzaczkach . Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Od najdawniejszych czasów czarna jagoda była wykorzystywana w medycynie ludowej. Plemiona słowiańskie leczyły nimi gruźlicę, zakażenia pokarmowe, kaszel, bóle brzucha, wysypki i egzemy. Potem powszechnie leczono nimi tyfus, polio, gronkowca i wzrok. Nasze babcie i mamy stosowały ją jako naturalne lekarstwo na problemy jelitowe i choroby oczu.
Badania prowadzone przez naukowców dowiodły, że jagody leśne mają pozytywny wpływ na nadwagę i inne schorzenia. Toteż wykorzystuje się je powszechnie w farmakologii, kuchni i w kosmetyce.
Czarne jagody to jedne z najzdrowszych owoców. W medycynie polecane są kobietom w ciąży i planującym ciążę. Zawierają bowiem cenne witaminy - żelazo, cynk, sód, magnez, potas, pektyny, witaminy z grupy B i C oraz kwas foliowy.
Do celów leczniczych wykorzystywane są również ich liście. Zbiera się je wczesną wiosną lub pod koniec lata i suszy. Liście leśnych jagód zawierają flawonoidy, antocyjany, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne i glukokininy obniżające poziom cukru we krwi.
W kuchni jagody leśne to prawdziwy rarytas, a ich smak nie ma sobie równych. Klasyczne potrawy z czarną jagodą to pierogi, naleśniki, konfitury, soki i jako dodatek do deserów.
Pierogi z jagodami leśnymi
Składniki:
- 300 g mąki pszennej bio + do podsypania
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 500 ml jagód
- do podania: roztopione masło, śmietanka, listki mięty
Przygotowanie:
- Mąkę i sól przesiewam do misy robota. Do pojemnika z gorącą wodą wkładam łyżkę masła, mieszam i wolno wlewam do mąki, miksując.
- Wygniatam ciasto za pomocą mieszadła przez około 10 minut – powinno być elastyczne i gładkie.
- Jeżeli się klei, dosypuję trochę mąki. Zostawiam je w misie robota i przykrywam wilgotną ścierką – aby nie wysychało, na pół godziny.
- W tym czasie jagody myję i osuszam na papierowym ręczniku.
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę je na kilka części. Jedną wałkuję cienko, a pozostałe trzymam pod wilgotną ścierką, aby nie wysychały.
- Filiżanką wycinam kółka, na środek nakładam po łyżeczce jagód i zlepiam pierogi. Układam je na ściereczce posypanej mąką. W dużym garnku gotuję lekko posoloną wodę i wkładam partiami pierogi. Gotuję je 2 minuty od chwili kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
- Wyjmuję łyżką cedzakową i układam na tacy jedną warstwą. Podaję polane masłem lub słodką śmietanką.