Trwa ładowanie...
d1w40yr
08-04-2021 07:50

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym. Najlepszy przepis

Przepis

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym to klasyka gatunku. Delikatny beszamelowy sos doskonale podkreśli smak szparagów. Tak przygotowane szparagi smakują zarówno jako przystawka oraz jako dodatek do dania głównego np. mięs i ziemniaków. Jak je zrobić? Oto przepis.

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 pęczki białych lub zielonych szparagów
  • szczypta soli
  • cukier
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki tartego parmezanu
Przepis
  • Obieraczką do miękkich warzyw i owoców obieramy szparagi (zielonych nie trzeba obierać). Końcówki odłamujemy.
  • Umieszczamy szparagi w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru.
  • Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając, dodajemy mleko i gotujemy, aż masa zgęstnieje.
  • Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
  • Gotowy sos rozprowadzamy na szparagach i wszystko posypujemy parmezanem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym. Najlepszy przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj