Jak przyrządzić szparagi. Sezonowy przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Pięć pomysłów na szybkie dania ze szparagów

Obraz
© 123RF

Szparagi to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywa. Koniecznie trzeba je wykorzystywać w kuchni, szczególnie, że sezon na świeże warzywa trwa dość krótko. Polskie szparagi uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Jak przyrządzić szparagi? Mamy pięć prostych przepisów, które nie zajmą wiele czasu i przekonają nawet tych nielicznych, którzy szparagów nie lubią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szparagi smażone z szynką

Obraz
© 123RF

Szparagi smażone to dobry pomysł na śniadanie lub szybką kolację. Kilka białych, obranych ze skórki szparagów wkładamy do wysokiego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez około trzy minuty, aż lekko zmiękną. Wyjmujemy i wkładamy od razu do zimnej wody. Po ostudzeniu i osuszeniu zawijamy każdego szparaga w plaster szynki wędzonej. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szparagi po dwie minuty z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i posypujemy tartym parmezanem oraz pieprzem. Podajemy z grzankami.

/ 6Omlet ze szparagami

Obraz
© 123RF

Jeśli dbamy o zdrowie lub odchudzamy się – jedzmy omlety. Jajka zawierają mnóstwo białka, są lekkostrawne i bardzo sycące. Na omlet ze szparagami potrzebne nam będą: trzy jajka, kilka zielonych szparagów, garść liści rukoli, sól, pieprz, trochę masła. Jajka dokładnie rozbijamy widelcem, solimy i posypujemy pieprzem. Szparagi podgotowujemy trzy minuty w osolonej wodzie i kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę jajeczną, od razu układamy na niej szparagi i posypujemy rukolą. Smażymy dwie minuty, przykrywamy patelnię pokrywką i dosmażamy wszystko jeszcze przez minutę.

/ 6Szparagi w beszamelu

Obraz
© 123RF

Sos beszamelowy pasuje idealnie do delikatnych warzyw, takich jak szparagi. Aby zaoszczędzić czasu, najpierw rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni C. Białe szparagi obieramy i blanszujemy we wrzątku przez minutę. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kilka łyżek mąki, mieszając, podsmażamy, a następnie dolewamy mleka (cały czas mieszając widelcem lub trzepaczką). Gdy utworzy się dość gęsty, ale jednak płynny sos solimy go do smaku, dodajemy biały pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej. Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem, oprószamy wiórkami parmezanu lub sera koziego i zapiekamy 15 minut, aż wierzch się zrumieni.

/ 6Gotowane kokosowe szparagi

Obraz
© 123RF

Gotowane szparagi z bułką tartą są smaczne, ale mało oryginalne. Lekko modyfikując ten przepis i zastępując bułkę wiórkami kokosowymi, uzyskamy całkiem nowe danie. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, puszkę mleka kokosowego, papryczkę chili, sos sojowy, garść liści kolendry, wiórki kokosowe. Szparagi obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy je mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, posiekane chili i ewentualnie szczyptę soli. Gotujemy około 12 minut, aż płyn zredukuje nam się do konsystencji gęstego sosu. Wiórki podpiekamy na suchej patelni i posypujemy nimi szparagi, ozdabiamy siekaną kolendrą i gotowe.

/ 6Sałatka szparagowaSałatka szparagowa

Obraz
© 123RF

Sałatka ze szparagów to propozycja na szybkie danie, które może być np. drugim śniadaniem lub obiadem w pracy czy w szkole. Składnikami są: pęczek zielonych szparagów, szklanka makaronu razowego, kilka plasterków wędzonej szynki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, garść liści bazylii, kilka pomidorów koktajlowych, sól i biały pieprz. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Kroimy je na kawałki. Makaron gotujemy do miękkości, odlewamy i studzimy. W misce mieszamy makaron, szparagi, przekrojone na połowy pomidorki, pokrojoną w paski szynkę i liście bazylii. Zalewamy winegretem z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu