Jak przyrządzić szparagi. Sezonowy przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Pięć pomysłów na szybkie dania ze szparagów

Obraz
© 123RF

Szparagi to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywa. Koniecznie trzeba je wykorzystywać w kuchni, szczególnie, że sezon na świeże warzywa trwa dość krótko. Polskie szparagi uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Jak przyrządzić szparagi? Mamy pięć prostych przepisów, które nie zajmą wiele czasu i przekonają nawet tych nielicznych, którzy szparagów nie lubią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Szparagi smażone z szynką

Obraz
© 123RF

Szparagi smażone to dobry pomysł na śniadanie lub szybką kolację. Kilka białych, obranych ze skórki szparagów wkładamy do wysokiego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez około trzy minuty, aż lekko zmiękną. Wyjmujemy i wkładamy od razu do zimnej wody. Po ostudzeniu i osuszeniu zawijamy każdego szparaga w plaster szynki wędzonej. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szparagi po dwie minuty z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i posypujemy tartym parmezanem oraz pieprzem. Podajemy z grzankami.

/ 6Omlet ze szparagami

Obraz
© 123RF

Jeśli dbamy o zdrowie lub odchudzamy się – jedzmy omlety. Jajka zawierają mnóstwo białka, są lekkostrawne i bardzo sycące. Na omlet ze szparagami potrzebne nam będą: trzy jajka, kilka zielonych szparagów, garść liści rukoli, sól, pieprz, trochę masła. Jajka dokładnie rozbijamy widelcem, solimy i posypujemy pieprzem. Szparagi podgotowujemy trzy minuty w osolonej wodzie i kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę jajeczną, od razu układamy na niej szparagi i posypujemy rukolą. Smażymy dwie minuty, przykrywamy patelnię pokrywką i dosmażamy wszystko jeszcze przez minutę.

/ 6Szparagi w beszamelu

Obraz
© 123RF

Sos beszamelowy pasuje idealnie do delikatnych warzyw, takich jak szparagi. Aby zaoszczędzić czasu, najpierw rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni C. Białe szparagi obieramy i blanszujemy we wrzątku przez minutę. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kilka łyżek mąki, mieszając, podsmażamy, a następnie dolewamy mleka (cały czas mieszając widelcem lub trzepaczką). Gdy utworzy się dość gęsty, ale jednak płynny sos solimy go do smaku, dodajemy biały pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej. Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem, oprószamy wiórkami parmezanu lub sera koziego i zapiekamy 15 minut, aż wierzch się zrumieni.

/ 6Gotowane kokosowe szparagi

Obraz
© 123RF

Gotowane szparagi z bułką tartą są smaczne, ale mało oryginalne. Lekko modyfikując ten przepis i zastępując bułkę wiórkami kokosowymi, uzyskamy całkiem nowe danie. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, puszkę mleka kokosowego, papryczkę chili, sos sojowy, garść liści kolendry, wiórki kokosowe. Szparagi obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy je mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, posiekane chili i ewentualnie szczyptę soli. Gotujemy około 12 minut, aż płyn zredukuje nam się do konsystencji gęstego sosu. Wiórki podpiekamy na suchej patelni i posypujemy nimi szparagi, ozdabiamy siekaną kolendrą i gotowe.

/ 6Sałatka szparagowaSałatka szparagowa

Obraz
© 123RF

Sałatka ze szparagów to propozycja na szybkie danie, które może być np. drugim śniadaniem lub obiadem w pracy czy w szkole. Składnikami są: pęczek zielonych szparagów, szklanka makaronu razowego, kilka plasterków wędzonej szynki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, garść liści bazylii, kilka pomidorów koktajlowych, sól i biały pieprz. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Kroimy je na kawałki. Makaron gotujemy do miękkości, odlewamy i studzimy. W misce mieszamy makaron, szparagi, przekrojone na połowy pomidorki, pokrojoną w paski szynkę i liście bazylii. Zalewamy winegretem z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania