Pięć pomysłów na szybkie dania ze szparagów
Szparagi to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywa. Koniecznie trzeba je wykorzystywać w kuchni, szczególnie, że sezon na świeże warzywa trwa dość krótko. Polskie szparagi uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Jak przyrządzić szparagi? Mamy pięć prostych przepisów, które nie zajmą wiele czasu i przekonają nawet tych nielicznych, którzy szparagów nie lubią.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Szparagi smażone z szynką
Szparagi smażone to dobry pomysł na śniadanie lub szybką kolację. Kilka białych, obranych ze skórki szparagów wkładamy do wysokiego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez około trzy minuty, aż lekko zmiękną. Wyjmujemy i wkładamy od razu do zimnej wody. Po ostudzeniu i osuszeniu zawijamy każdego szparaga w plaster szynki wędzonej. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szparagi po dwie minuty z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i posypujemy tartym parmezanem oraz pieprzem. Podajemy z grzankami.
Omlet ze szparagami
Jeśli dbamy o zdrowie lub odchudzamy się – jedzmy omlety. Jajka zawierają mnóstwo białka, są lekkostrawne i bardzo sycące. Na omlet ze szparagami potrzebne nam będą: trzy jajka, kilka zielonych szparagów, garść liści rukoli, sól, pieprz, trochę masła. Jajka dokładnie rozbijamy widelcem, solimy i posypujemy pieprzem. Szparagi podgotowujemy trzy minuty w osolonej wodzie i kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę jajeczną, od razu układamy na niej szparagi i posypujemy rukolą. Smażymy dwie minuty, przykrywamy patelnię pokrywką i dosmażamy wszystko jeszcze przez minutę.
Szparagi w beszamelu
Sos beszamelowy pasuje idealnie do delikatnych warzyw, takich jak szparagi. Aby zaoszczędzić czasu, najpierw rozgrzejmy piekarnik do 180 stopni C. Białe szparagi obieramy i blanszujemy we wrzątku przez minutę. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kilka łyżek mąki, mieszając, podsmażamy, a następnie dolewamy mleka (cały czas mieszając widelcem lub trzepaczką). Gdy utworzy się dość gęsty, ale jednak płynny sos solimy go do smaku, dodajemy biały pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej. Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy sosem, oprószamy wiórkami parmezanu lub sera koziego i zapiekamy 15 minut, aż wierzch się zrumieni.
Gotowane kokosowe szparagi
Gotowane szparagi z bułką tartą są smaczne, ale mało oryginalne. Lekko modyfikując ten przepis i zastępując bułkę wiórkami kokosowymi, uzyskamy całkiem nowe danie. Potrzebujemy: pęczek białych szparagów, puszkę mleka kokosowego, papryczkę chili, sos sojowy, garść liści kolendry, wiórki kokosowe. Szparagi obieramy i wkładamy do garnka. Zalewamy je mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, posiekane chili i ewentualnie szczyptę soli. Gotujemy około 12 minut, aż płyn zredukuje nam się do konsystencji gęstego sosu. Wiórki podpiekamy na suchej patelni i posypujemy nimi szparagi, ozdabiamy siekaną kolendrą i gotowe.
Sałatka szparagowaSałatka szparagowa
Sałatka ze szparagów to propozycja na szybkie danie, które może być np. drugim śniadaniem lub obiadem w pracy czy w szkole. Składnikami są: pęczek zielonych szparagów, szklanka makaronu razowego, kilka plasterków wędzonej szynki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, garść liści bazylii, kilka pomidorów koktajlowych, sól i biały pieprz. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Kroimy je na kawałki. Makaron gotujemy do miękkości, odlewamy i studzimy. W misce mieszamy makaron, szparagi, przekrojone na połowy pomidorki, pokrojoną w paski szynkę i liście bazylii. Zalewamy winegretem z oliwy, soku cytrynowego, soli i pieprzu. Gotowe!