Szaszłyki drobiowe z rusztu
Szaszłyki to obowiązkowa propozycja na grilla. Do przygotowania szaszłyków niezbędne będą drewniane lub bambusowe patyczki. Łapcie przepis Ewy Wachowicz na smakowite szaszłyki z kurczaka.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- garść liści kolendry
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
Dodatkowo:
- kilkanaście młodych cebulek
- kawałek parzonego boczku
- drewniane patyczki do szaszłyków
Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wrzucić posiekaną kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Wlać trochę soku z cytryny.
- Cebulę drobno posiekać, usmażyć na złoty kolor i dodać do miski z mięsem.
- Wyrobić na spójną masę i utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Patyczki namoczyć w wodzie.
- Zrobić szaszłyki – na każdy patyczek nabić cebulkę, plaster boczku, mięsną kulkę, boczek, mięsną kulkę, ponownie boczek i znowu cebulkę.
- Upiec na ruszcie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl