Trwa ładowanie...
d1jgapg
d1jgapg

Szaszłyki drobiowe z rusztu

Przepis

Szaszłyki to obowiązkowa propozycja na grilla. Do przygotowania szaszłyków niezbędne będą drewniane lub bambusowe patyczki. Łapcie przepis Ewy Wachowicz na smakowite szaszłyki z kurczaka.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Szaszłyki drobiowe z rusztu
Archiwum prywatne
Składniki
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść liści kolendry
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego

Dodatkowo:

  • kilkanaście młodych cebulek
  • kawałek parzonego boczku
  • drewniane patyczki do szaszłyków
Przepis

Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wrzucić posiekaną kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Wlać trochę soku z cytryny.

  • Cebulę drobno posiekać, usmażyć na złoty kolor i dodać do miski z mięsem.
  • Wyrobić na spójną masę i utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • Patyczki namoczyć w wodzie.
  • Zrobić szaszłyki – na każdy patyczek nabić cebulkę, plaster boczku, mięsną kulkę, boczek, mięsną kulkę, ponownie boczek i znowu cebulkę.
  • Upiec na ruszcie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szaszłyki drobiowe z rusztu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów
d1jgapg