Trwa ładowanie...
dy5i3hd
07-03-2022 08:42

Spaghetti a'la carbonara. Niewiarygodnie kremowa i pyszna

Przepis

Carbonara to klasyk włoskiej kuchni. Ten przepis wywołuje wiele emocji. W oryginalne dodaje się bowiem do sosu jedynie żółtka, parmezan i pacettę. My mamy dla was nieco spolszczoną, ale równie pyszną wersję. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

dy5i3hd
1.3
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 5 żółtek
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki sera parmezan
  • sól, pieprz
Przepis
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente.
  • Czosnek oraz cebulę obieram, cebulę drobno kroję a czosnek przeciskam przez praskę, następnie smażę na rozgrzanej oliwie.
  • Boczek kroję w drobną kostkę i dodaję do warzyw.
  • Makaron ugotowany odcedzam, przekładam na patelnie z boczkiem i chwilkę smażę i odstawiam patelnię na bok z palnika.
  • Żółtka ubijam razem ze śmietaną trzepaczką, wsypuję ser parmezan, mieszam dokładnie.
  • Masę żółtkową wlewam na makaron i dokładnie, delikatnie mieszam, by żółtka przykryły makaron.
  • Delikatnie podgrzewam i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti a'la carbonara. Niewiarygodnie kremowa i pyszna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
dy5i3hd

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dy5i3hd
dy5i3hd
dy5i3hd
dy5i3hd
Więcej tematów
dy5i3hd