Trwa ładowanie...
d2kxt8f
01-10-2018 10:36

Smak Podlasia. Pyszne smażone zaguby

Przepis

Zaguby to potrawa regionalna z Podlasia. Niewiele osób o niej słyszało. W ramach cyklu Smaki Polski pragniemy przybliżyć ją wam. To tradycyjne danie, którego sekretem jest ciasto pierogowe z farszem z tartych ziemniaków i boczkiem. Nadzienie zawija się w duży płat ciasta a powstały rulon tnie się na kawałki i gotuje. To proste i pyszne danie. Poznaj polską kuchnię!

d2kxt8f
3.0
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • świeżo mielony pieprz czarny
Przepis

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Boczek pokroić w kostkę i posiekać cebulę. Razem smażyć. Po czym dodać starte ziemniaki i smażyć. Odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie zagnieść ciasto pierogowe z mąki, soli i ciepłej wody. Podzielić je na pół, rozwałkować na prostokątny placek i posmarować farszem. Zwinąć w rulon (roladę). Następnie lekko spłaszczyć i pokroić na 2 cm plastry. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Zaguby powinny wypłynąć. Później odstawić do przestygnięcia. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zaguby na złocisty kolor.

Smak Podlasia. Pyszne smażone zaguby
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

66
28

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kxt8f
d2kxt8f
d2kxt8f
d2kxt8f
Więcej tematów
d2kxt8f