Smak Podlasia. Pyszne smażone zaguby
Zaguby to potrawa regionalna z Podlasia. Niewiele osób o niej słyszało. W ramach cyklu Smaki Polski pragniemy przybliżyć ją wam. To tradycyjne danie, którego sekretem jest ciasto pierogowe z farszem z tartych ziemniaków i boczkiem. Nadzienie zawija się w duży płat ciasta a powstały rulon tnie się na kawałki i gotuje. To proste i pyszne danie. Poznaj polską kuchnię!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 100 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- świeżo mielony pieprz czarny
Ziemniaki obrać i zetrzeć. Boczek pokroić w kostkę i posiekać cebulę. Razem smażyć. Po czym dodać starte ziemniaki i smażyć. Odłożyć do wystygnięcia. W międzyczasie zagnieść ciasto pierogowe z mąki, soli i ciepłej wody. Podzielić je na pół, rozwałkować na prostokątny placek i posmarować farszem. Zwinąć w rulon (roladę). Następnie lekko spłaszczyć i pokroić na 2 cm plastry. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Zaguby powinny wypłynąć. Później odstawić do przestygnięcia. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zaguby na złocisty kolor.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze