Trwa ładowanie...
d21a0a5
d21a0a5

Sernik na chlebowym spodzie. Kremowy i pyszny

Przepis

"Nie przesadzam, pisząc, że ten sernik jest kremowy. On jest wręcz aksamitny. Dzięki temu, że nie ubijam białek i wrzucam wszystkie składniki naraz, oszczędzam czas, a sernik rośnie równiutko. Jego idealny wierzch pozostawiam ci do dyspozycji. Może wolisz dodać karmel, a może owoce – zrób z nim, co chcesz. Muszę się przyznać, że raz zaliczyłam sernikową wpadkę. Zapomniałam dodać do składników cukier. Ciasto było niejadalne, więc je zmieliłam, doprawiłam i użyłam do naleśników" - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

3.4
(10 głosów)
Oceń:
d21a0a5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Materiały prasowe
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
  • 200 ml kremówki 30 proc.
  • 300 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże kromki czerstwego chleba
  • 80 g rozpuszczonego masła
Przepis

Chleb posiekaj drobno, wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 15 minut. W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki. Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową. Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st.C i piecz jeszcze przez 2 godziny.

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik na chlebowym spodzie. Kremowy i pyszny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
5
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5
d21a0a5