Sernik na chlebowym spodzie. Kremowy i pyszny
"Nie przesadzam, pisząc, że ten sernik jest kremowy. On jest wręcz aksamitny. Dzięki temu, że nie ubijam białek i wrzucam wszystkie składniki naraz, oszczędzam czas, a sernik rośnie równiutko. Jego idealny wierzch pozostawiam ci do dyspozycji. Może wolisz dodać karmel, a może owoce – zrób z nim, co chcesz. Muszę się przyznać, że raz zaliczyłam sernikową wpadkę. Zapomniałam dodać do składników cukier. Ciasto było niejadalne, więc je zmieliłam, doprawiłam i użyłam do naleśników" - pisze Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 4 jajka
- 1 kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
- 200 ml kremówki 30 proc.
- 300 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 duże kromki czerstwego chleba
- 80 g rozpuszczonego masła
Chleb posiekaj drobno, wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 15 minut. W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki. Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową. Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110 st.C i piecz jeszcze przez 2 godziny.
Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze