Schab gotowany. Sprawdzony pomysł na domową wędlinę
Schab gotowany to uniwersalna propozycja na mięso – do obiadu, na kanapkę. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie czy Wielkanoc w zastępstwie sklepowej wędliny. Schab gotowany jest bardzo kruchy i delikatny, a dzięki gotowaniu w bulionie nie jest suchy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Schab opłukać i oczyścić z błon, a następnie osuszyć dokładnie. Zostawić na kilka godzin, by osiągnął temperaturę pokojową.
- Do dużego garnka wlać bulion, dodać pokrojoną w grube talarki cebulę i wszystkie przyprawy. Po zagotowaniu dodać olej i ocet.
- Włożyć do garnka schab i gotować przez 7 minut od ponownego zagotowania bulionu. Wyłączyć gaz i pozostawić w bulionie do ostygnięcia.
- Gdy bulion wraz z mięsem ostygną, ponownie postawić garnek na palniku i doprowadzić do wrzenia – od tego momentu ponownie gotować schab przez 6-7 minut.
- Po powtórnym ostygnięciu wody, schab można wyjąć i osuszyć. Mięso jest gotowe do jedzenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze