Trwa ładowanie...
d2hlb8o
30-11-2020 18:51

Schab gotowany. Sprawdzony pomysł na domową wędlinę

Przepis

Schab gotowany to uniwersalna propozycja na mięso – do obiadu, na kanapkę. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie czy Wielkanoc w zastępstwie sklepowej wędliny. Schab gotowany jest bardzo kruchy i delikatny, a dzięki gotowaniu w bulionie nie jest suchy.

d2hlb8o
3.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 4 jagody jałowca
  • 4 łyżki oleju
Przepis
  • Schab opłukać i oczyścić z błon, a następnie osuszyć dokładnie. Zostawić na kilka godzin, by osiągnął temperaturę pokojową.
  • Do dużego garnka wlać bulion, dodać pokrojoną w grube talarki cebulę i wszystkie przyprawy. Po zagotowaniu dodać olej i ocet.
  • Włożyć do garnka schab i gotować przez 7 minut od ponownego zagotowania bulionu. Wyłączyć gaz i pozostawić w bulionie do ostygnięcia.
  • Gdy bulion wraz z mięsem ostygną, ponownie postawić garnek na palniku i doprowadzić do wrzenia – od tego momentu ponownie gotować schab przez 6-7 minut.
  • Po powtórnym ostygnięciu wody, schab można wyjąć i osuszyć. Mięso jest gotowe do jedzenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Schab gotowany. Sprawdzony pomysł na domową wędlinę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hlb8o
d2hlb8o
d2hlb8o
d2hlb8o
Więcej tematów
d2hlb8o