Sasznie z twarogiem. Pyszności kuchni białoruskiej
Sasznie to białoruskie placki wypełnione twarogiem. Smaży się je na złoty kolor i podaje na gorąco z masłem lub kwaśną śmietaną. Pomysł na to danie pochodzi z książki Joanny Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 150 g mąki
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- sól, pieprz czarny
- olej do smażenia
Do podania:
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.,
- świeże zioła: tymianek, koper, szczypior, bazylia, natka pietruszki, trybula
Twaróg przypraw ulubionymi drobno posiekanymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiaj za długo, w przeciwnym razie zbytnio się ogrzeje i będzie bardzo kleić się do dłoni. Z przygotowanego ciasta uformuj krótki wałek. Odcinaj dość grube plastry, rozpłaszczaj na dłoni, nadziewaj przygotowanym twarogiem. Sklej dokładnie brzegi, formuj równe placki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące, z łyżką kwaśnej śmietany. Ale równie dobrze będą smakowały na zimno.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze