Trwa ładowanie...
dlfhwbn
dlfhwbn

Sasznie z twarogiem. Pyszności kuchni białoruskiej

Przepis

Sasznie to białoruskie placki wypełnione twarogiem. Smaży się je na złoty kolor i podaje na gorąco z masłem lub kwaśną śmietaną. Pomysł na to danie pochodzi z książki Joanny Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".

3.8
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Sasznie z twarogiem. Pyszności kuchni białoruskiej
"Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Składniki
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 150 g mąki
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz czarny
  • olej do smażenia

Do podania:

  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • świeże zioła: tymianek, koper, szczypior, bazylia, natka pietruszki, trybula
Przepis

Twaróg przypraw ulubionymi drobno posiekanymi ziołami, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiaj za długo, w przeciwnym razie zbytnio się ogrzeje i będzie bardzo kleić się do dłoni. Z przygotowanego ciasta uformuj krótki wałek. Odcinaj dość grube plastry, rozpłaszczaj na dłoni, nadziewaj przygotowanym twarogiem. Sklej dokładnie brzegi, formuj równe placki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sasznie powinno się jeść, gdy są jeszcze gorące, z łyżką kwaśnej śmietany. Ale równie dobrze będą smakowały na zimno.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Sasznie z twarogiem. Pyszności kuchni białoruskiej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

98
8
Share
dlfhwbn
dlfhwbn
dlfhwbn
dlfhwbn
Więcej tematów
dlfhwbn