Sałatka z pieczonymi warzywami i kurczakiem według przepisu z 1871 r.
Sałatka, która zaspokoi nawet największy głód. - Mamy w niej upieczoną, aromatyczną pierś kurczaka i pieczone warzywa: batata i marchewkę. Do tego żurawina, sałata i ugotowane na twardo jajko - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne". Warto przetestować w swojej kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- sól i pieprz do przyprawienia marchewki i batata
- 1 łyżeczka oliwy do dressingu
- Suszona bazylia do sosu sałatkowego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 szt batatów
- 4 szt marchewek
- kilka łyżek oliwy do przyprawienia kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 1 szt piersi kurczaka
- garść żurawiny
- 2 szt jajek
- paczka mixu sałatkowego
Pierś kurczaka natrzyj ulubionymi przyprawami, skrop odrobiną oleju i zostaw na 2 godziny, żeby mięso dobrze się zamarynowało. Batata i marchewkę obierz ze skórki i pokrój w większe słupki. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, skrop kilkoma kroplami oliwy i dodaj (ewentualnie) odrobinę syropu klonowego. Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. W trakcie pieczenia warzyw postaw obok w osobnej formie pierś kurczaka (wszystko może się razem piec na jednym poziomie). Ugotuj jajka na twardo. Umyj sałatę, opłucz żurawinę, obierz jajka i przygotuj dressing: majonez Kielecki lekki wymieszaj z dobrą oliwą i dodaj odrobinę suszonej bazylii. W dużej misce ułóż sałatę, pokrojoną pierś kurczaka i upieczone warzywa. Posyp całość żurawiną. Skrop przygotowanym dressingiem i wyłóż ugotowane jajko. Gotowe!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze