Trwa ładowanie...
d31z1kp
23-08-2018 12:46

Sałatka z pieczonymi warzywami i kurczakiem według przepisu z 1871 r.

Przepis

Sałatka, która zaspokoi nawet największy głód. - Mamy w niej upieczoną, aromatyczną pierś kurczaka i pieczone warzywa: batata i marchewkę. Do tego żurawina, sałata i ugotowane na twardo jajko - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne". Warto przetestować w swojej kuchni.

d31z1kp
2.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • sól i pieprz do przyprawienia marchewki i batata
  • 1 łyżeczka oliwy do dressingu
  • Suszona bazylia do sosu sałatkowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 szt batatów
  • 4 szt marchewek
  • kilka łyżek oliwy do przyprawienia kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 szt piersi kurczaka
  • garść żurawiny
  • 2 szt jajek
  • paczka mixu sałatkowego
Przepis

Pierś kurczaka natrzyj ulubionymi przyprawami, skrop odrobiną oleju i zostaw na 2 godziny, żeby mięso dobrze się zamarynowało. Batata i marchewkę obierz ze skórki i pokrój w większe słupki. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, skrop kilkoma kroplami oliwy i dodaj (ewentualnie) odrobinę syropu klonowego. Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. W trakcie pieczenia warzyw postaw obok w osobnej formie pierś kurczaka (wszystko może się razem piec na jednym poziomie). Ugotuj jajka na twardo. Umyj sałatę, opłucz żurawinę, obierz jajka i przygotuj dressing: majonez Kielecki lekki wymieszaj z dobrą oliwą i dodaj odrobinę suszonej bazylii. W dużej misce ułóż sałatę, pokrojoną pierś kurczaka i upieczone warzywa. Posyp całość żurawiną. Skrop przygotowanym dressingiem i wyłóż ugotowane jajko. Gotowe!

Zobacz też: chaczapuri

Sałatka z pieczonymi warzywami i kurczakiem według przepisu z 1871 r.
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
d31z1kp
Więcej tematów
d31z1kp