Trwa ładowanie...
d1svmlr
d1svmlr

Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym

Przepis

Przełom wiosny i lata to czas na sezonowe pyszności. Warto połączyć ulubione polskie produkty, czyli rabarbar i truskawki, przygotowując z nich pyszne racuchy. Prosto, pysznie i bardzo sezonowo.

4.0
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • mąka
  • 1 jajko
  • 200 g rabarbaru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki truskawek
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
Przepis

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki przebrać, usunąć szypułki i zmiksować na gęsty sos - w razie potrzeby dosłodzić cukrem.

Do dużej miski wbić jajko, wsypać sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładne wymieszać. Wlewać po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Całość zmiksować. Powoli dodawać mąkę, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej, rzadszej konsystencji. Masa powinna powoli spływać z zanurzonej w niej łyżki.

Dodać przyprawy, rabarbar i całość jeszcze raz wymieszać. Placuszki smażyć partiami na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy będą ładnie zarumienione z obu stron to znak, że są gotowe. Podawać na gorąco polane sosem truskawkowym.

Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
10
Share
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
d1svmlr
Więcej tematów
d1svmlr