Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym
Przełom wiosny i lata to czas na sezonowe pyszności. Warto połączyć ulubione polskie produkty, czyli rabarbar i truskawki, przygotowując z nich pyszne racuchy. Prosto, pysznie i bardzo sezonowo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 szklanka wody gazowanej
- mąka
- 1 jajko
- 200 g rabarbaru
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowy)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 szklanki truskawek
- olej do smażenia (np. kokosowy)
Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki przebrać, usunąć szypułki i zmiksować na gęsty sos - w razie potrzeby dosłodzić cukrem.
Do dużej miski wbić jajko, wsypać sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładne wymieszać. Wlewać po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Całość zmiksować. Powoli dodawać mąkę, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej, rzadszej konsystencji. Masa powinna powoli spływać z zanurzonej w niej łyżki.
Dodać przyprawy, rabarbar i całość jeszcze raz wymieszać. Placuszki smażyć partiami na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy będą ładnie zarumienione z obu stron to znak, że są gotowe. Podawać na gorąco polane sosem truskawkowym.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze