Trwa ładowanie...
d2cnfso
04-06-2017 10:19

Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym

Przepis

Przełom wiosny i lata to czas na sezonowe pyszności. Warto połączyć ulubione polskie produkty, czyli rabarbar i truskawki, przygotowując z nich pyszne racuchy. Prosto, pysznie i bardzo sezonowo.

d2cnfso
4.6
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • mąka
  • 1 jajko
  • 200 g rabarbaru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki truskawek
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
Przepis

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki przebrać, usunąć szypułki i zmiksować na gęsty sos - w razie potrzeby dosłodzić cukrem.

Do dużej miski wbić jajko, wsypać sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładne wymieszać. Wlewać po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Całość zmiksować. Powoli dodawać mąkę, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej, rzadszej konsystencji. Masa powinna powoli spływać z zanurzonej w niej łyżki.

Dodać przyprawy, rabarbar i całość jeszcze raz wymieszać. Placuszki smażyć partiami na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy będą ładnie zarumienione z obu stron to znak, że są gotowe. Podawać na gorąco polane sosem truskawkowym.

Racuchy z rabarbarem i sosem truskawkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj