Trwa ładowanie...
d1t34fb
23-09-2017 09:27

Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy

Przepis
d1t34fb
2.8
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 szklanka nierafinowanego (ważne!) oleju kokosowego,
  • 1 szklanka surowego, ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego (cukru można dodać więcej, zależnie od gustu i niekoniecznie musi to być cukier kokosowy – używam, bo najzdrowszy)
  • 2 łyżki karobu
  • wybrane bakalie lub przyprawy (tu cynamon)
Przepis

Jeśli olej kokosowy ma stałą formę, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej lub zostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby się rozpuścił. Olej dokładnie miksujemy z cukrem, tak, by cukier się całkowicie roztarł. Dodajemy pozostałe składniki i raz jeszcze miksujemy, dopóki nie powstanie gęsta, lejąca się masa. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki. Czekoladki powinny być gotowe mniej więcej po godzinie. Uwaga: domowa czekolada rozpuszcza się nieco szybciej niż kupna! Warto o tym pamiętać i nie wyjmować z lodówki zbyt wcześnie przed podaniem.

Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

44
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb