Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 szklanka nierafinowanego (ważne!) oleju kokosowego,
- 1 szklanka surowego, ciemnego, niesłodzonego kakao
- 3/4 szklanki cukru kokosowego (cukru można dodać więcej, zależnie od gustu i niekoniecznie musi to być cukier kokosowy – używam, bo najzdrowszy)
- 2 łyżki karobu
- wybrane bakalie lub przyprawy (tu cynamon)
Jeśli olej kokosowy ma stałą formę, rozpuszczamy go w kąpieli wodnej lub zostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby się rozpuścił. Olej dokładnie miksujemy z cukrem, tak, by cukier się całkowicie roztarł. Dodajemy pozostałe składniki i raz jeszcze miksujemy, dopóki nie powstanie gęsta, lejąca się masa. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki. Czekoladki powinny być gotowe mniej więcej po godzinie. Uwaga: domowa czekolada rozpuszcza się nieco szybciej niż kupna! Warto o tym pamiętać i nie wyjmować z lodówki zbyt wcześnie przed podaniem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze