Pyszny makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Makaron stwarza wiele smacznych możliwości w kuchni, a to danie jest świetnym tego przykładem. Oto przepis na pyszny makaron z sosem pomidorowym i pulpecikami. Posmakuje całej rodzinie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
- jajko,
- mała cebula,
- 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- olej rzepakowy,
- ząbek czosnku,
- 3/4 szklanki bulionu,
- 350 ml passaty pomidorowej,
- 2 pomidory,
- tarty parmezan.
Do mięsa mielonego dodaj jajko, bardzo drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy są gotowe, wrzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż go, a następnie wlej gorący bulion. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj całość przez 7 minut.
W tym czasie nastaw makaron i ugotuj go al dente. Do pulpecików dodaj passatę oraz 2 obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Całość zagotuj (15 minut). Dopraw sos ulubionymi suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Przed podaniem połącz sos z pulpetami i makaronem, całość posyp tartym parmezanem. Smacznego!
Zobacz także: Włoska przekąska na weekend
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze