Trwa ładowanie...
d2ci1dd
13-08-2020 13:03

Genialny przepis na pizzę. Ciasto wyjdzie lepsze niż we włoskiej pizzerii

Przepis

Przygotowanie pizzy w domu jeszcze nigdy nie było tak proste! Sprawdźcie, jak połączyć mąkę, wodę i drożdże, aby wyczarować włoski specjał.

d2ci1dd
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Sos

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Ciasto:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • 0,5 paczuszki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Nadzienie:

  • 25 dkg mielonego mięsa wołowego lub drobiowego
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 3 plastry bekonu, obrumienione, pokrojone
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka ostrego, tartego żółtego sera
Przepis

Sos

  • Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy.
  • Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy.
  • Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną.
  • Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty

Ciasto

  • Mieszamy mleko (temp. ok. 35 st. C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
  • Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok. 30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę.
  • Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30 cm i grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.

Farsz

  • Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać mięso i cebulę, smażyć na małym ogniu, aż mięso zacznie brązowieć, a powstający sos odparuje, przyprawić.
  • Na uformowanym w prostokąt i posmarowanym sosem cieście rozłożyć mięso z cebulą, a na nim plastry pomidorów.
  • Całość posypać serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15-20 min.

Przepis dodał użytkownik oxid1

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Genialny przepis na pizzę. Ciasto wyjdzie lepsze niż we włoskiej pizzerii
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd