Genialny przepis na pizzę. Ciasto wyjdzie lepsze niż we włoskiej pizzerii
Przygotowanie pizzy w domu jeszcze nigdy nie było tak proste! Sprawdźcie, jak połączyć mąkę, wodę i drożdże, aby wyczarować włoski specjał.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Sos
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0,5 kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
Ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- 0,5 paczuszki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Nadzienie:
- 25 dkg mielonego mięsa wołowego lub drobiowego
- 2 cebule, obrane i pokrojone w piórka
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 3 plastry bekonu, obrumienione, pokrojone
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 szklanka ostrego, tartego żółtego sera
Sos
- Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy.
- Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy.
- Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną.
- Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty
Ciasto
- Mieszamy mleko (temp. ok. 35 st. C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
- Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok. 30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę.
- Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30 cm i grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Farsz
- Na patelni rozgrzać odrobinę masła, dodać mięso i cebulę, smażyć na małym ogniu, aż mięso zacznie brązowieć, a powstający sos odparuje, przyprawić.
- Na uformowanym w prostokąt i posmarowanym sosem cieście rozłożyć mięso z cebulą, a na nim plastry pomidorów.
- Całość posypać serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15-20 min.
Przepis dodał użytkownik oxid1
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze