Pierogi ze szpinakiem
Szpinak doskonale sprawdzi się podawany na surowo - w sałatkach lub koktajlach. Warzywo to świetnie nadaje się też do przygotowania rozmaitych farszów. Pierogi ze szpinakowym nadzieniem zaskoczą całą rodzinę, a okraszone bułką tartą będą smakować genialnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
- 150 ml gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera typu feta
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 30 ml oleju ziołowego
*Do podania: *
- bułka tarta
- masło
- szczypiorek
Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok. 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Szpinak opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, dodać szpinak, wymieszać, przykryć, dusić ok. 10 minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka ok. 7 cm, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok. 2-3 minut po wypłynięciu. Bułkę tartą zrumienić na maśle, pierogi posypać bułką, szczypiorkiem.
Zobacz także: gołąbki z ziemniakami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze