Trwa ładowanie...
d2d2waa
10-05-2017 11:07

Pierogi ze szpinakiem

Przepis

Szpinak doskonale sprawdzi się podawany na surowo - w sałatkach lub koktajlach. Warzywo to świetnie nadaje się też do przygotowania rozmaitych farszów. Pierogi ze szpinakowym nadzieniem zaskoczą całą rodzinę, a okraszone bułką tartą będą smakować genialnie.

d2d2waa
2.9
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.obiadgotowy.blogspot.com
Źródło: www.obiadgotowy.blogspot.com
Składniki

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
  • 150 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Nadzienie:

  • 400 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera typu feta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 ml oleju ziołowego

*Do podania: *

  • bułka tarta
  • masło
  • szczypiorek
Przepis

Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok. 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Szpinak opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, dodać szpinak, wymieszać, przykryć, dusić ok. 10 minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem.

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka ok. 7 cm, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok. 2-3 minut po wypłynięciu. Bułkę tartą zrumienić na maśle, pierogi posypać bułką, szczypiorkiem.
Zobacz także: gołąbki z ziemniakami

Pierogi ze szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
d2d2waa
Więcej tematów
d2d2waa