Pieczony kalafior z przyprawami
Kalafior to jedno z niedocenianych warzyw. Na polskich stołach najczęściej pojawia się biała odmiana tego produktu. Smakuje nie tylko doskonale z bułką tartą i masełkiem, ale również zrobiony w piekarniku, co udowadnia poniższy przepis. Zapieczony z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie znakomitym dodatkiem lub daniem samym w sobie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
• 1 spory kalafior
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego kuminu
• 1/2 łyżeczki chili w proszku
• 1/2 łyżeczki curry
• 1/2 łyżeczki imbiru
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2-3 łyżki miodu
Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy kalafiora, mieszamy, tak, aby kalafior był cały obtoczony przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, kalafiora przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut.
Zobacz także: drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze