Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto
Jak rozwiązać problem porozklejanych pierogów? Zamiast wrzucać całość do wrzątku, można to danie przygotować w piekarniku. Ciasto wyjdzie idealnie chrupiące, a farsz zostanie wewnątrz. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła zimnego
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
Na farsz:
- 400 g kapusty kiszonej z marchewką
- garść grzybów suszonych
- 50 g grzybów mrożonych
- 1 średnia cebulka
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- szczypta kuminu mielonego
Wszystkie składniki na ciasto - oprócz jednego jajka - mieszamy intensywnie ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy. Kapustę drobno szatkujemy, odciskamy z niej nadmiar wody. Grzyby suszone moczymy w wodzie. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, grzyby mrożone, grzyby suszone wraz z wodą z ich moczenia. Dusimy na małym ogniu, w trakcie od czasu do czasu mieszając, aż kapusta nieco zmięknie. W trakcie dodajmy sól, pieprz, kumin. "Woda" z kapusty musi całkowicie odparować. Farsz studzimy. Żeby lepiej się nam lepił, możemy dodać do niego jeszcze łyżkę oleju rzepakowego. Całość mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zalepiamy widelcem lub robiąc charakterystyczny "warkoczyk". Pierogi układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 185 stopniach około 17 minut do zarumieniena.
Zobacz także: prosty sernik waniliowy z migdałami
src="https://d.wpimg.pl/1718323998-327568666/ser.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze