Trwa ładowanie...
d21x3o7
23-12-2017 11:09

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto

Przepis

Jak rozwiązać problem porozklejanych pierogów? Zamiast wrzucać całość do wrzątku, można to danie przygotować w piekarniku. Ciasto wyjdzie idealnie chrupiące, a farsz zostanie wewnątrz. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".

d21x3o7
4.5
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
www.dziekujebylopyszne.pl
Źródło: www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki

Na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej z marchewką
  • garść grzybów suszonych
  • 50 g grzybów mrożonych
  • 1 średnia cebulka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • szczypta kuminu mielonego
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto - oprócz jednego jajka - mieszamy intensywnie ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy. Kapustę drobno szatkujemy, odciskamy z niej nadmiar wody. Grzyby suszone moczymy w wodzie. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, grzyby mrożone, grzyby suszone wraz z wodą z ich moczenia. Dusimy na małym ogniu, w trakcie od czasu do czasu mieszając, aż kapusta nieco zmięknie. W trakcie dodajmy sól, pieprz, kumin. "Woda" z kapusty musi całkowicie odparować. Farsz studzimy. Żeby lepiej się nam lepił, możemy dodać do niego jeszcze łyżkę oleju rzepakowego. Całość mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zalepiamy widelcem lub robiąc charakterystyczny "warkoczyk". Pierogi układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 185 stopniach około 17 minut do zarumieniena.
Zobacz także: prosty sernik waniliowy z migdałami
src="https://d.wpimg.pl/1718323998-327568666/ser.jpg"/>

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Sekret to ciasto
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj