Trwa ładowanie...
d4h0mmd
20-05-2022 09:20

Ogórki po kartusku. Przebój wśród domowych przetworów

Przepis

Chrupiące ogórki w ostrej zalewie będą hitem każdej domówki czy spotkania przy grillu. Są banalnie proste w przygotowaniu, więc nie czekaj, tylko szykuj słoiki.

d4h0mmd
3.1
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Zalewa:

  • 3,75 l wody
  • 3 szklanki octu
  • 5 łyżek soli
  • 70 dag cukru

Ponadto:

  • marchewka
  • papryka
  • papryczka chilli
  • korzeń chrzanu
  • cebula (ja daję czerwoną)
  • przyprawa do konserwowania ogórków
Przepis
  • Marchewkę i cebulę pokroić w krążki i zalać gorącą wodą, odstawić na chwilę, żeby zmiękły. Paprykę pokroić w paski 2 cm. Ogórki w słoiku dość ciasno układać (wcześniej dobrze umyć).
  • Włożyć między ogórki parę pasków papryki, krążek papryczki chilli i słupek chrzanu, wsypać 1,5 łyżki przyprawy do ogórków, na wierzchu położyć po kilka plasterków marchewki i cebuli.
  • Składniki zalewy zagotować i wrzątkiem zalewać to, co włożyliśmy do słoików. Pasteryzować 3-5 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ogórki po kartusku. Przebój wśród domowych przetworów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd