Sałatka z fasolki szparagowej do słoików na zimę
Fasolka szparagowa doskonale smakuje z bułką tartą podsmażona na maśle. Fasolkę możemy też dusić, smażyć, zapiekać i marynować. Wypróbujcie prosty przepis na sałatkę z fasolki szparagowej na zimę. Fasolka z pomidorami i cebulą będzie smakowitym dodatkiem do obiadu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg fasolki szparagowej
- 200 g cebuli
- 300 g marchwi
- 700 g pomidorów
- 150 g oleju
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu
- pieprz
- Wypłukać fasolkę i poodcinać końcówki, gotować ok. 20 min. na małym ogniu, pokroić na kawałki o długości ok. 1-2 cm.
- Cebulę pokroić cieniutko i usmażyć na miękko. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć. Pomidory, pokroić w kostkę, dodać cukier, ocet i sól.
- Podgotować. Dodać fasolkę, cebulę i marchewkę, wymieszać, włożyć do słoików.
- Pasteryzować 2 razy. Jednego dnia - 1 godzinę, drugiego - 1 godzinę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze