Trwa ładowanie...
d3whdzt

Rydze marynowane. Skarby jesieni w słodkiej zalewie octowej

Przepis

Mleczaj rydz to pyszny grzyb, którego historia w kuchni polskiej ma już kilkaset lat. Niegdyś kiszone, dziś zwłaszcza marynowane cieszą się niesłabnącą popularnością. Rydze marynowane to przysmak, który docenią zwłaszcza miłośnicy grzybów w odsłonie słodko-kwaśnej.

d3whdzt
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg rydzów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 procent
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy: 1 łyżka gorczycy, 5 liści laurowych, 0,5 łyżki ziela angielskiego, 0,5 łyżki pieprzu ziarnistego różnokolorowego
Przepis
  • Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha.
  • Grzyby oczyścić pędzelkiem z piachu, igiełek sosnowych, liści itd. Odciąć trzonki i delikatnie opłukać.
  • Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić na sicie.
  • W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz czosnek na cienkie plastry i włożyć do garnka.
  • Zalać 2 szklankami wody i octem, dodać przyprawy, sól i cukier, a następnie zagotować.
  • Grzyby poukładać w słoikach, zalać gorącą marynatą i porozkładać równomiernie w słoikach przyprawy oraz cebulę i czosnek.
  • Gotowe słoiki z grzybami marynować w garnku z wodą przez 7 minut.
  • Słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rydze marynowane. Skarby jesieni w słodkiej zalewie octowej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3whdzt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3whdzt
d3whdzt
d3whdzt
d3whdzt
Więcej tematów
d3whdzt