Rydze marynowane. Skarby jesieni w słodkiej zalewie octowej
Mleczaj rydz to pyszny grzyb, którego historia w kuchni polskiej ma już kilkaset lat. Niegdyś kiszone, dziś zwłaszcza marynowane cieszą się niesłabnącą popularnością. Rydze marynowane to przysmak, który docenią zwłaszcza miłośnicy grzybów w odsłonie słodko-kwaśnej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha.
- Grzyby oczyścić pędzelkiem z piachu, igiełek sosnowych, liści itd. Odciąć trzonki i delikatnie opłukać.
- Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić na sicie.
- W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz czosnek na cienkie plastry i włożyć do garnka.
- Zalać 2 szklankami wody i octem, dodać przyprawy, sól i cukier, a następnie zagotować.
- Grzyby poukładać w słoikach, zalać gorącą marynatą i porozkładać równomiernie w słoikach przyprawy oraz cebulę i czosnek.
- Gotowe słoiki z grzybami marynować w garnku z wodą przez 7 minut.
- Słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze