Trwa ładowanie...
d1w4w7q
30-10-2019 09:35

Koperek na zimę z solą. Jeszcze zdążysz zrobić zapasy

Przepis

Warto przygotować zapas koperku na zimę. - Zawsze koperek mroziłam, tym razem postanowiłam wykorzystać najstarszy naturalny konserwant, jakim jest sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać w lodówce nawet przez rok - radzi Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

d1w4w7q
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
Przepis

Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż będzie tępy, łodyżki będą zmiażdżone i stracimy dużo aromatu) lub nożycami do ziół. Małe słoiczki wyparzyć i dokładnie osuszyć. Do słoiczka włożyć warstwę koperku i ugnieść go drewnianym tłuczkiem, posypać dość grubą warstwą soli, następnie położyć znów warstwę koperku, ugnieść i posypać solą. Układać warstwy koperku na przemian z solą, do samej góry słoiczka. Ostatnią warstwą ma być sól. Przechowywać w chłodnym miejscu, można w lodówce.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Koperek na zimę z solą. Jeszcze zdążysz zrobić zapasy
Kategoria przepisów

Podziel się opinią

14
47

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w4w7q
d1w4w7q
d1w4w7q
d1w4w7q
Więcej tematów
d1w4w7q