Koperek na zimę z solą. Jeszcze zdążysz zrobić zapasy
Warto przygotować zapas koperku na zimę. - Zawsze koperek mroziłam, tym razem postanowiłam wykorzystać najstarszy naturalny konserwant, jakim jest sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać w lodówce nawet przez rok - radzi Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- świeży zielony koperek
- sól niejodowana kamienna do przetworów
Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż będzie tępy, łodyżki będą zmiażdżone i stracimy dużo aromatu) lub nożycami do ziół. Małe słoiczki wyparzyć i dokładnie osuszyć. Do słoiczka włożyć warstwę koperku i ugnieść go drewnianym tłuczkiem, posypać dość grubą warstwą soli, następnie położyć znów warstwę koperku, ugnieść i posypać solą. Układać warstwy koperku na przemian z solą, do samej góry słoiczka. Ostatnią warstwą ma być sól. Przechowywać w chłodnym miejscu, można w lodówce.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów |
Podziel się opinią
Komentarze