Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Koperek na zimę z solą. Jeszcze zdążysz zrobić zapasy

Przepis

Warto przygotować zapas koperku na zimę. - Zawsze koperek mroziłam, tym razem postanowiłam wykorzystać najstarszy naturalny konserwant, jakim jest sól kamienna niejodowana. Tak przygotowany koperek można przechowywać w lodówce nawet przez rok - radzi Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".

4.0
(2 głosy)
Oceń:
d4os1vv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Zdjęcie
Składniki
Przepis

Koperek dokładnie umyć i rozłożyć na ściereczce bądź ręczniku papierowym aby dokładnie wysechł. Koperek obrać z grubych łodyg i dokładnie siekać bardzo ostrym nożem (jeżeli nóż będzie tępy, łodyżki będą zmiażdżone i stracimy dużo aromatu) lub nożycami do ziół. Małe słoiczki wyparzyć i dokładnie osuszyć. Do słoiczka włożyć warstwę koperku i ugnieść go drewnianym tłuczkiem, posypać dość grubą warstwą soli, następnie położyć znów warstwę koperku, ugnieść i posypać solą. Układać warstwy koperku na przemian z solą, do samej góry słoiczka. Ostatnią warstwą ma być sól. Przechowywać w chłodnym miejscu, można w lodówce.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Koperek na zimę z solą. Jeszcze zdążysz zrobić zapasy
Kategoria przepisów
d4os1vv

Podziel się opinią

14
47
Share
d4os1vv
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv