Trwa ładowanie...
dp8i4on
oprac. Katarzyna Gileta

Sałatka z zielonych pomidorów do słoika

Przepis

Sałatka z zielonych pomidorów z octem i cebulką będzie świetnym dodatkiem do obiadu w czasie zimowych miesięcy. Przepis jest prosty i szybki. Szykujcie więc słoiki i do dzieła!

dp8i4on
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • ½ kg zielonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2½–3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (jabłkowego)
  • 1½–2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2–3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po kilka ziaren pieprzu
  • i gorczycy na słoik
  • ewentualnie marchewka
Przepis
  • Pomidory umyj i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Warzywa włóż do słoików, dorzuć przyprawy, w miarę równo rozdzielając je między słoiki.
  • Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą wypełnij słoiki, zakręć i pasteryzuj 10 minut.
  • Do pomidorowej sałatki można dodać plasterki marchewki, tylko warto ją wcześniej ugotować na półtwardo.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Sałatka z zielonych pomidorów do słoika
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
Więcej tematów
dp8i4on