Sałatka z zielonych pomidorów do słoika

Sałatka z zielonych pomidorów z octem i cebulką będzie świetnym dodatkiem do obiadu w czasie zimowych miesięcy. Przepis jest prosty i szybki. Szykujcie więc słoiki i do dzieła!

Sałatka z zielonych pomidorów do słoikaSałatka z zielonych pomidorów do słoika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg zielonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2½–3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu (jabłkowego)
  • 1½–2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2–3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po kilka ziaren pieprzu
  • i gorczycy na słoik
  • ewentualnie marchewka

Przepis

  • Pomidory umyj i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Warzywa włóż do słoików, dorzuć przyprawy, w miarę równo rozdzielając je między słoiki.
  • Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą wypełnij słoiki, zakręć i pasteryzuj 10 minut.
  • Do pomidorowej sałatki można dodać plasterki marchewki, tylko warto ją wcześniej ugotować na półtwardo.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości