Trwa ładowanie...
d22rct0
Małgorzata Kijowska

Obiad jak za dawanych lat. Przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym

Przepis

Sos musztardowy to najlepszy dodatek do jaj ugotowanych na twardo. Aby nieco podkręcić sos, warto dodać do niego odrobinę chrzanu. Możesz również użyć musztardy chrzanowej. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d22rct0
1.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki drobno posiekanego pora (białej części)
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml dobrej kwaśnej śmietany
  • 100-150 ml przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Jajka ugotuj na półtwardo na bardzo wolnym ogniu. Wystarczy ok. 5-6 minut. Wystudź i delikatnie obierz ze skorupek.
  • W rondelku rozpuść masło. Dodaj pora podsmaż, aż się lekko zrumieni.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z wodą, musztardą i chrzanem. Wlej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga, nie doprowadzaj sosu do wrzenia.
  • Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Do sosu włóż ugotowane i obrane ze skorupek jajka.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła, śmietany i sporej szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Obiad jak za dawanych lat. Przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d22rct0
d22rct0
d22rct0
d22rct0
d22rct0
Więcej tematów
d22rct0