Obiad jak za dawanych lat. Przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym
Sos musztardowy to najlepszy dodatek do jaj ugotowanych na twardo. Aby nieco podkręcić sos, warto dodać do niego odrobinę chrzanu. Możesz również użyć musztardy chrzanowej. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Jajka ugotuj na półtwardo na bardzo wolnym ogniu. Wystarczy ok. 5-6 minut. Wystudź i delikatnie obierz ze skorupek.
- W rondelku rozpuść masło. Dodaj pora podsmaż, aż się lekko zrumieni.
- W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z wodą, musztardą i chrzanem. Wlej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga, nie doprowadzaj sosu do wrzenia.
- Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Do sosu włóż ugotowane i obrane ze skorupek jajka.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła, śmietany i sporej szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze