Trwa ładowanie...
djgst2p
07-12-2021 09:30

Miodowe ciasto żydowskie. Pachnie obłędnie

Przepis

Lekah to tradycyjne żydowskie ciasto z miodem, orzechami korzennymi przyprawami. Przygotowuje się z okazji Rosz ha-Szana, czyli żydowski Nowy Rok. Ciasto jest słodkie, wilgotne, aromatyczne, z powodzeniem może również zastąpić świąteczny piernik. Mamy dla was uproszczony przepis na ten pyszny miodownik.

djgst2p
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©M.studio - stock.adobe.com
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka miodu
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
Przepis
  • W malakserze mieszamy masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu wrzucamy orzechy.
  • Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą podłużnej formy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C przez ok. 40 min. Pachnie wybornie!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Miodowe ciasto żydowskie. Pachnie obłędnie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djgst2p
djgst2p
djgst2p
djgst2p
Więcej tematów
djgst2p