Miodowe ciasto żydowskie. Pachnie obłędnie
Lekah to tradycyjne żydowskie ciasto z miodem, orzechami korzennymi przyprawami. Przygotowuje się z okazji Rosz ha-Szana, czyli żydowski Nowy Rok. Ciasto jest słodkie, wilgotne, aromatyczne, z powodzeniem może również zastąpić świąteczny piernik. Mamy dla was uproszczony przepis na ten pyszny miodownik.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy instant
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- W malakserze mieszamy masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, na końcu wrzucamy orzechy.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą podłużnej formy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C przez ok. 40 min. Pachnie wybornie!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze