Mielone Anny Lewandowskiej. Delikatne i lekkie kotlety z burakiem
Kotlety mielone Anny Lewandowskiej to wyjątkowo rewolucyjny przepis na polski klasyk. Brak panierki nie ujmuje im smaku, a dodatek buraka z kolei – sprawia, że są wyjątkowo soczyste, a zarazem delikatne w smaku. Taka propozycja przypadnie do gustu nie tylko dbającym o linię.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- Buraki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- W misce wymieszać starte buraki, mięso oraz przyprawy i łyżkę oliwy. Mieszać, aż masa będzie jednolita i zwarta.
- Z mięsa formować niewielkie kotlety (będą się łatwiej smażyć niż duże kotlety).
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i układać na niej mielone. Smażyć na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
- Kotlety mielone z burakami można także piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Dzięki temu będą jeszcze mniej kaloryczne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze