Trwa ładowanie...
d1h7t0o

Mielone Anny Lewandowskiej. Delikatne i lekkie kotlety z burakiem

Przepis

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej to wyjątkowo rewolucyjny przepis na polski klasyk. Brak panierki nie ujmuje im smaku, a dodatek buraka z kolei – sprawia, że są wyjątkowo soczyste, a zarazem delikatne w smaku. Taka propozycja przypadnie do gustu nie tylko dbającym o linię.

d1h7t0o
2.2
(38 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ugotowanych na parze buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka chili w proszku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia
Przepis
  • Buraki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  • W misce wymieszać starte buraki, mięso oraz przyprawy i łyżkę oliwy. Mieszać, aż masa będzie jednolita i zwarta.
  • Z mięsa formować niewielkie kotlety (będą się łatwiej smażyć niż duże kotlety).
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i układać na niej mielone. Smażyć na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
  • Kotlety mielone z burakami można także piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Dzięki temu będą jeszcze mniej kaloryczne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Mielone Anny Lewandowskiej. Delikatne i lekkie kotlety z burakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
68
Share
d1h7t0o
d1h7t0o
d1h7t0o
d1h7t0o
d1h7t0o
Więcej tematów
d1h7t0o