Kotlety mielone z pieczarkami. Niewiarygodne soczyste
By kotlety mielone wyszły miękkie i soczyste, wystarczy dodać do nich jeden niepozorny składnik. Chodzi o duszone pieczarki. Zwykłe mielone zyskają zupełnie nowy wymiar.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach, Wkładamy na rozpuszczone masło i czekamy, aż odparuje woda (lub aż objętość zmniejszy się o 2/3 wtedy pieczarki odcedzamy).
- Do mięsa dodajemy przyprawy. Czosnek drobno kroimy i również dodajemy (można zostawić mięso na jakiś czas w przyprawach, by smaki się przegryzły). Dodajemy jajko.
- Mieszamy dokładnie. Dodajemy pieczarki, mieszamy dokładnie i powoli dodajemy bułkę tartą.
- Gdy mięso jest bardziej tłuste, można zamiast części bułki dodać mąkę.
- Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Można podawać z ziemniakami i mizerią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl