Trwa ładowanie...
doc3rlf
oprac. Katarzyna Gileta

Kotlety mielone z pieczarkami. Niewiarygodne soczyste

Przepis

By kotlety mielone wyszły miękkie i soczyste, wystarczy dodać do nich jeden niepozorny składnik. Chodzi o duszone pieczarki. Zwykłe mielone zyskają zupełnie nowy wymiar.

doc3rlf
2.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 450 g pieczarek
  • po łyżeczce: tymianek, oregano, majeranek, bazylia
  • pieprz i sól
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia
Przepis
  • Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach, Wkładamy na rozpuszczone masło i czekamy, aż odparuje woda (lub aż objętość zmniejszy się o 2/3 wtedy pieczarki odcedzamy).
  • Do mięsa dodajemy przyprawy. Czosnek drobno kroimy i również dodajemy (można zostawić mięso na jakiś czas w przyprawach, by smaki się przegryzły). Dodajemy jajko.
  • Mieszamy dokładnie. Dodajemy pieczarki, mieszamy dokładnie i powoli dodajemy bułkę tartą.
  • Gdy mięso jest bardziej tłuste, można zamiast części bułki dodać mąkę.
  • Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Można podawać z ziemniakami i mizerią.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety mielone z pieczarkami. Niewiarygodne soczyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
doc3rlf

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doc3rlf
doc3rlf
doc3rlf
doc3rlf
Więcej tematów
doc3rlf