Kotlety mielone z pieczarkami. Niewiarygodne soczyste

By kotlety mielone wyszły miękkie i soczyste, wystarczy dodać do nich jeden niepozorny składnik. Chodzi o duszone pieczarki. Zwykłe mielone zyskają zupełnie nowy wymiar.

Kotlety mielone z pieczarkami. Niewiarygodne soczysteKotlety mielone z pieczarkami. Niewiarygodne soczyste
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 450 g pieczarek
  • po łyżeczce: tymianek, oregano, majeranek, bazylia
  • pieprz i sól
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

  • Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach, Wkładamy na rozpuszczone masło i czekamy, aż odparuje woda (lub aż objętość zmniejszy się o 2/3 wtedy pieczarki odcedzamy).
  • Do mięsa dodajemy przyprawy. Czosnek drobno kroimy i również dodajemy (można zostawić mięso na jakiś czas w przyprawach, by smaki się przegryzły). Dodajemy jajko.
  • Mieszamy dokładnie. Dodajemy pieczarki, mieszamy dokładnie i powoli dodajemy bułkę tartą.
  • Gdy mięso jest bardziej tłuste, można zamiast części bułki dodać mąkę.
  • Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Można podawać z ziemniakami i mizerią.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia