Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym. Pyszny pomysł na obiad

Aromatyczny grzybowy sos i mięciutkie pulpeciki to przepyszna propozycja na rodzinny obiad. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo Garów".

sos grzybowysos grzybowy
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 3 porcje makaronu,
  • 0,6 kg łopatki wieprzowej,
  • 30 g suchej bułki,
  • 60 g cebuli,
  • tymianek,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej).

Sos:

  • 1 cebula,
  • 2 garście grzybów suszonych (około 25 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy),
  • 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków,
  • cukier,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 1 żółtko,
  • pełna łyżka miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej.

Przepis

Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.

Przepis

Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.

Przepis

Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml wody i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogórków doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować. Do sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładać makaron, polewać sosem i układać kotleciki.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się