Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym. Pyszny pomysł na obiad
Aromatyczny grzybowy sos i mięciutkie pulpeciki to przepyszna propozycja na rodzinny obiad. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 3 porcje makaronu,
- 0,6 kg łopatki wieprzowej,
- 30 g suchej bułki,
- 60 g cebuli,
- tymianek,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej).
Sos:
- 1 cebula,
- 2 garście grzybów suszonych (około 25 g),
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy),
- 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków,
- cukier,
- kilka kropel soku z cytryny,
- 1 żółtko,
- pełna łyżka miękkiego masła,
- 1 łyżeczka mąki pszennej.
Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml wody i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogórków doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować. Do sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładać makaron, polewać sosem i układać kotleciki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze