Bakłażan w kuchni - praktyczne porady i przepisy
Bakłażan, inaczej zwany również oberżyną psianką podłużną czy bakmanem, to warzywo, które latem bezsprzecznie powinno znaleźć się na naszych stołach. Przez wielu uważane jest za afrodyzjak i określane jako "gruszka miłości". Na straganach i sklepowych półkach najczęściej można spotkać bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Podpowiadamy, dlaczego warto sięgać po ten przysmak i jak go serwować.
Najlepiej smakuje w sierpniu
Bakłażan, inaczej zwany również oberżyną, psianką podłużną czy bakmanem, to warzywo, które latem bezsprzecznie powinno znaleźć się na naszych stołach. Przez wielu uważane jest za afrodyzjak i określane jako "gruszka miłości". Na straganach i sklepowych półkach najczęściej można spotkać bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść ten produkt i jak go serwować.
Co w nim siedzi?
Po bakłażana warto sięgać nie tylko ze względów smakowych. Produkt ten korzystnie wpływa również na nasze zdrowie. Najwięcej cennych składników skrywa się tuż pod i w samej skórce, dlatego poleca się nieobieranie tych warzyw (podobnie, jak cukinii).
To warzywo niskokaloryczne - w 100 g ma nieco ponad 20 kcal - a jednocześnie wyróżnia się sporą dawką cennego błonnika (mała porcja zawiera dwa razy więcej tego składnika niż jabłko czy brzoskwinia).
Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne, dlatego polecany jest przy kuracjach oczyszczających oraz osobom, które przyjmują antybiotyki. Jedzony regularnie poprawia przemianę materii (a dzięki błonnikowi dodatkowo zasyca na dłużej). Zapobiega również chorobom układu krążenia i obniża poziom "złego" cholesterolu.
Ponadto, w fioletowej skórce bakłażana znajdują się związki (konkretnie nasunina), które mają działanie antynowotworowe. Związek ten ogranicza angiogenezę, czyli proces związany z rozwojem komórek rakowych.
Z konsumpcji tego warzywa powinny zrezygnować osoby o delikatnym układzie pokarmowym - w tym dzieci. Nie powinny spożywać go również kobiety w ciąży, osoby chore na reumatyzm, podagrę lub mające problemy z nerkami i układem pokarmowym.
Kuchenne inspiracje
Po bakłażany najlepiej sięgać w sierpniu - wtedy są dojrzałe i najsmaczniejsze. Wiele osób w trakcie przygotowania tego produktu boryka się z problemem charakterystycznej goryczki. Jest na to jednak prosty sposób. Wystarczy posolić miąższ pokrojonego w plastry lub na pół bakłażana i odłożyć na kilka minut. W tym czasie na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne kropelki, które "wyciągną" nieprzyjemny posmak i wystarczy je delikatnie usunąć za pomocą ręcznika papierowego lub spłukać. Warto wiedzieć, że to większe okazy są najczęściej gorzkie. Wybierając ten produkt, zwróćmy uwagę, aby nie miał wgnieceń czy przebarwień. Powinien być jędrny, o ładnej barwie.
Bakłażan świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, ziołami i serami. Warzywo to można podać na wiele sposobów, zarówno jako danie obiadowe, jak i sycącą przystawkę. Oto kilka propozycji.
Bakłażan zapiekany
*Składniki: *2 bakłażany, 3 ugotowane średnie ziemniaki, 40 g suszonych pomidorów w oliwie + łyżka oliwy ze słoiczka, 1/2 małej cukinii, ser kozi (opcjonalnie), kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżeczki oregano, sól i pieprz.
Przygotowanie: bakłażany przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i posolić. Odstawić na kilka minut, a następnie opłukać i grillować 5-7 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć na oliwie cukinię, dodać ziemniaki i suszone pomidory. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Bakłażany wyłożyć na talerz i wypełnić farszem. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i drobno posiekany ser kozi (opcjonalnie). Całość można dodatkowo podpiec, aby ser się rozpuścił lub od razu podawać.
Roladki z bakłażana
Składniki: 2 średnie bakłażany, 1 opakowanie sera feta, garść posiekanej świeżej mięty, garść posiekanej natki pietruszki, mała papryczka chilli, oliwa z oliwek extra virgin, sól i pieprz.
Przygotowanie: fetę rozgnieść i połączyć z posiekaną papryczką chili, miętą, natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Doprawić pieprzem i wymieszać. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry i grillować kilka minut z obu stron. Na jeszcze ciepłe plasterki nałożyć serowy farsz, zrolować i podawać.
Bakłażan zapiekany z granatem
*Składniki: *2 bakłażany, 75 ml oliwy + 2 łyżeczki, 1 mały granat, 1 łyżeczka świeżych listków tymianku, 140 ml maślanki, 100 g jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, 1 cytryna (opcjonalnie). Mieszanka przypraw: 2 łyżki tymianku, 2 łyżki oregano, 2 łyżki prażonego sezamu, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: bakłażany umyć, przekroić na pół i kilka razy ponacinać miąższ w poprzek. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni C. Granat rozkroić i wyłuskać nasiona. Jogurt połączyć z maślanką, a następnie dodać 2 łyżeczki oliwy, wyciśnięty czosnek i szczyptę soli. Bakłażany wyciągnąć z pieca i przestudzić. Następnie nałożyć maślankę z jogurtem i doprawić mieszanką ziół. Dodać tymianku, posypać nasionami granatu. Na koniec dodatkowo można zetrzeć skórkę z cytryny, która urozmaici całą potrawę.
Makaron z bakłażanem i tuńczykiem
*Składniki: *250 g makaronu typu penne, 1 duży bakłażan, tuńczyk z puszki w sosie własnym, bazylia, sól i pieprz, oliwa z oliwek, starty twardy ser żółty.
Przygotowanie: makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Bakłażana pokroić w plasterki, posolić i odstawić, a po kilku minutach przepłukać. Pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić pieprzem i dodać tuńczyka. Smażyć kila minut, doprawić bazylią. Wyłączyć ogień. Dodać makaron i wymieszać. Przed podaniem dodać starty ser żółty.
Lasagne z bakłażana
*Składniki: *1 bakłażan, 2 kule sera mozzarella, 30 g startego sera żółtego, 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skóry, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, oliwa, bazylia świeża lub suszona, szczypta cukru, sól i pieprz.
Przygotowanie: bakłażana pokroić w plasterki, posolić i odłożyć na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na oliwie podsmażyć poszatkowaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie dodać pomidory i dusić ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku i wymieszać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i grillować kilka minut z każdej strony. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu i ułożyć cztery stożki (kolejno bakłażan, mozzarella, sos pomidorowy i ponownie trzy składniki, wykończyć startym żółtym serem). Piec ok. 25 minut.