Do czego stosować ocet balsamiczny?

Jak często sięgasz po ocet balsamiczny? Jeśli tylko od czasu do czasu, warto to zmienić. Włosi bez octu balsamicznego nie wyobrażają sobie kuchni. Historia tego produktu sięga czasów Juliusza Cezara, a za stolicę octu balsamicznego uważa się Modenę. Do czego i w jakich ilościach go stosować? Jakie produkty z octem balsamicznym smakują najlepiej?

Obraz

/ 8Włoski specjał w polskich kuchniach

Obraz
© 123RF.COM

Jak często sięgasz po ocet balsamiczny? Jeśli tylko od czasu do czasu, warto to zmienić. Włosi bez octu balsamicznego nie wyobrażają sobie kuchni. Historia tego produktu sięga czasów Juliusza Cezara, a za stolicę octu balsamicznego uważa się Modenę. Do czego i w jakich ilościach go stosować? Jakie produkty z octem balsamicznym smakują najlepiej?

/ 8Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

- Kuchnia śródziemnomorska nie wyobraża sobie przyrządzania potraw bez octu balsamicznego - przyznaje Dominika Sikora, dietetyczka Naturhouse. Robi się go z zagęszczonego moszczu winogronowego (moszcz to świeżo wyciśnięty sok z owoców lub warzyw, który wykorzystuje się jako półprodukt). Moszcz gotuje się, co wpływa na podwyższenie stężenia cukrów i składników kwasowych w soku do ok. 40 proc. Następnie poddaje się go długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Procesy zachodzące w soku prowadzą do wytworzenia się silnego smaku i aromatu charakterystycznego dla octu balsamicznego.

Fermentacja, jaka zachodzi w soku, z którego powstaje ocet balsamiczny, trwa niekiedy długie lata. Aby wyprodukować litr tradycyjnego octu balsamicznego, potrzeba ok. 145 kg surowych winogron. Ocet balsamiczny najczęściej produkowany jest z winogron odmiany białej i czerwonej. To nie tylko aromatyczna przyprawa, ale również produkt, który korzystnie wpływa na organizm.

/ 8Niskokaloryczny dodatek

Obraz
© 123RF.COM

- Dzięki zastosowaniu octu składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Dodatkowym atutem octu jest zauważalne hamowanie apetytu, oczyszczanie organizmu, poprawa trawienia. Te właściwości powinny szczególnie zaciekawić osoby będące na diecie - mówi dietetyczka Dominika Sikora. Znany brytyjski kucharz Jamie Oliver radzi, aby po ocet balsamiczny sięgać jak najczęściej, a zwłaszcza łączyć go z daniami makaronowymi, co przyczyni się do utraty wagi (zdaniem Olivera ocet balsamiczny w połączeniu z makaronem pozwala zmodyfikować metabolizm cukrów). Ocet balsamiczny to produkt niskokaloryczny (łyżka ciemnego octu ma ok. 7 kcal), odznacza się również niskim indeksem glikemicznym. Jego spożywanie pomaga oczyścić organizm ze złogów. Poprawia również wchłanianie żelaza.

/ 8Wykorzystanie w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Dla Włochów ocet balsamiczny to w kuchni jeden z podstawowych produktów. I trudno się dziwić - odznacza się niezwykłym, silnym zapachem i smakiem, co pomaga podkreślić smak potrawy. Dietetyczka Dominika Sikora wyjaśnia, że w kuchni polskiej ocet balsamiczny jest coraz częściej wykorzystywany, zarówno do sałatek, jak i potraw serwowanych na ciepło. Jak jednak z niego korzystać, aby dominujący, octowy aromat podkreślał smak dania, a nie był główną, wyczuwalną przyprawą?

- Ocet balsamiczny ze względu na swój wyjątkowy smak jest przyprawą, która nadaje się zarówno do prostych potraw w celu urozmaicenia ich smaku, jak i bardziej wykwintnych. Najczęściej jest wykorzystywany do przyrządzania sosów. Połączenie octu balsamicznego, oliwy, wody, miodu i świeżych lub suszonych ziół nada charakter nawet zwykłej sałacie - podpowiada dietetyczka Naturhouse.

Specjalistka radzi: aby ocet nie przyćmił smaku potraw złożonych z większej ilości składników niż sama sałata, należy zachować umiar w jego stosowaniu. Warto zapamiętać proporcje: 1 łyżka octu na 2 łyżki wody/oliwy.

/ 8Kuchenne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Octem balsamicznym dobrze jest skropić warzywa, które będziemy zapiekać. Przykładowy przepis: na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć pokrojone w słupki marchewki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (miąższem do góry). Warzywa oprószyć solą, skropić oliwą i octem balsamicznym (w rozsądnej ilości). Dla złagodzenia smaku marchewki i pomidorki można polać niewielką ilością miodu. Obłożyć świeżymi ziołami (gałązkami tymianku, majeranku, lubczyku). Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 30 minut, aż marchewki zmiękną. Tak przygotowane warzywa mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do obiadu albo podstawą smacznej sałatki.

/ 8Kuchenne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Z octem balsamicznym dobrze łączą się też buraki. Obrane (nie trzeba ich wcześniej gotować) buraki, najlepiej nieduże, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą, oprószyć solą, pieprzem. Pomiędzy burakami rozłożyć ząbki czosnku (w łupinach). Całość polać 2 łyżkami miodu i obłożyć gałązkami świeżego majeranku. Na koniec buraki polać octem balsamicznym. Piec w 200 stopniach przez ok. godzinę, aż będą miękkie. Przed podaniem upieczone buraki posypać pokruszonym serem feta.

/ 8Kuchenne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Do czego jeszcze pasuje ocet balsamiczny? - Można z powodzeniem używać go do marynowania mięs i ryb. Najlepiej smakuje mięso marynowane w occie i ziołach dzień wcześniej. Do kurczaka wypróbuj marynatę z jasnego octu balsamicznego, oliwy z oliwek, rozmarynu i imbiru - nada to mięsu ciekawych walorów smakowych - podpowiada dietetyczka Dominika Sikora.

/ 8Uwaga na sztuczne barwniki

Obraz
© 123RF.COM

Ocet balsamiczny - ze względu na swój intensywny smak - "lubi się" z produktami słodkimi. Będzie znakomitym dodatkiem do sałatki owocowej. Można go też serwować z lodami. Wybornie smakuje z truskawkami.

W sklepach dostaniemy również kremy balsamiczne. Niektóre kremy balsamiczne mają wzbogacony smak, np. nutą truskawkową, pomarańczową czy borówkową. Co sądzi o nich Dominika Sikora? - Warto pamiętać, aby korzystać z dobrej jakości octu balsamicznego, a rzadziej z gęstych kremów balsamicznych, które czasem zawierają dodatki w postaci cukru lub innych substancji słodzących oraz substancji zagęszczających - mówi ekspertka Naturhouse. Niektóre kremy i octy balsamiczne mogą zawierać barwniki.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce