Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Kwiaty cukinii smażone w cieście to przekąska która jest szczególnie popularna we Włoszech. Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji. Do smażenia wybieramy kwiaty męskie, czyli te z łodyżką. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie.
- Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.
- Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle.
- Zamiast masła klarowanego można użyć zwykłe masło, do którego dodać trochę oleju.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze