Trwa ładowanie...
d1g78ng

Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

Przepis

Kwiaty cukinii smażone w cieście to przekąska która jest szczególnie popularna we Włoszech. Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji. Do smażenia wybieramy kwiaty męskie, czyli te z łodyżką. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d1g78ng
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 12 kwiatów męskich cukinii,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • sól,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • masło klarowane do smażenia,
Przepis
  • Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie.
  • Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.
  • Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle.
  • Zamiast masła klarowanego można użyć zwykłe masło, do którego dodać trochę oleju.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng