Trwa ładowanie...
d4eihbx
02-03-2018 14:00

Kule z ziemniaków a la gołąbki. Pomysł na bezmięsny obiad

Przepis

Kule z puree z ziemniaków to propozycja na lekki obiad z bloga "Pieguskowa kuchnia". Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami podane z pysznym sosem grzybowym.

d4eihbx
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos z kurek:

  • 400-500 g kurek (mogą być mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Przepis

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku z wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Na rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje, przelać go do miseczki. Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym.
Zobacz także: doskonała zupa gołąbkowa
src="https://d.wpimg.pl/763050198-1625173931/gola.jpg"/>

Polecamy wideo: Dlaczego nie wolno łączyć ziemniaków z mięsem

Kule z ziemniaków a la gołąbki. Pomysł na bezmięsny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj