Trwa ładowanie...
d2vvk41
02-03-2018 14:00

Kule z ziemniaków a la gołąbki. Pomysł na bezmięsny obiad

Przepis

Kule z puree z ziemniaków to propozycja na lekki obiad z bloga "Pieguskowa kuchnia". Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami podane z pysznym sosem grzybowym.

d2vvk41
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
www.pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www.pieguskowakuchnia.pl
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos z kurek:

  • 400-500 g kurek (mogą być mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Przepis

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku z wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Na rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje, przelać go do miseczki. Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym.
Zobacz także: doskonała zupa gołąbkowa

Polecamy wideo: Dlaczego nie wolno łączyć ziemniaków z mięsem

Kule z ziemniaków a la gołąbki. Pomysł na bezmięsny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
Więcej tematów
d2vvk41