Kule z ziemniaków a la gołąbki. Pomysł na bezmięsny obiad
Kule z puree z ziemniaków to propozycja na lekki obiad z bloga "Pieguskowa kuchnia". Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami podane z pysznym sosem grzybowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 100 g sera pleśniowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos z kurek:
- 400-500 g kurek (mogą być mrożone)
- 1 duża cebula
- 150 g boczku wędzonego
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 100 g masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kapusta włoska
- 50 g masła
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku z wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Na rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje, przelać go do miseczki. Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym.
Zobacz także: doskonała zupa gołąbkowa
src="https://d.wpimg.pl/763050198-1625173931/gola.jpg"/>
Polecamy wideo: Dlaczego nie wolno łączyć ziemniaków z mięsem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze