Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa jest świetnym zamiennikiem dla naszpikowanych niezdrowymi konserwantami przypraw. Bez większego wysiłku w domowym zaciszu przygotujesz zdrowe i smaczne domowe przyprawy do zupy.

Domowa kostka rosołowa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Domowa przyprawa do zupy jest zdrowsza

Większość osób ma niewiele czasu na przyrządzanie zdrowych potraw, które wymagają cierpliwości i umiejętności kulinarnych. W polskich kuchniach niestety królują sztuczne kostki rosołowe, które naszpikowane są chemicznymi dodatkami. Dzięki nim co prawda można zyskać nieco na czasie, ale również stracić na zdrowiu. Kostka rosołowa najczęściej składa się z soli, tłuszczy oraz substancji wzmacniających smak i zapach. Jedynym „zdrowym” elementem kostek rosołowych są przyprawy, takie jak kurkuma, marchew, natka pietruszki oraz nasiona selera i lubczyk (w śladowych ilościach).

Obraz
© Shutterstock.com

W domowym zaciszu możesz przygotować „kostkę rosołową”, a raczej pastę bulionową przygotowaną z naturalnych składników. Jak zrobić domową pastę bulionową? Do jej przyrządzenia użyj składników, z jakich przygotowujesz rosół:
• 5 liści laurowych
• 20 ziarenek pieprzu czarnego
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• garść liści świeżego lubczyku
• garść natki pietruszki
• ½ kg marchwi
• ½ kg pietruszki
• 1 seler
• 1 por
• 8 ząbków czosnku
• 150g soli himalajskiej lub morskiej
• 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Liście laurowe, pieprz i ziele angielskie utłucz przy pomocy moździerza lub zmiel w blenderze. Zioła drobno posiekaj nożem, a warzywa zetrzyj na tarce. Gotowe składniki umieść w garnku i zalej litrem wody. Mieszankę gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Powyższa propozycja to jedynie wersja wegetariańska: możesz przyrządzić wersję z mięsem wołowym lub drobiowym. Masę możesz z powodzeniem przenieść do pojemników na lody i zamrozić w formie kosteczek lub poddać pasteryzacji i przechowywać w słoiku.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów