Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa jest świetnym zamiennikiem dla naszpikowanych niezdrowymi konserwantami przypraw. Bez większego wysiłku w domowym zaciszu przygotujesz zdrowe i smaczne domowe przyprawy do zupy.

Domowa kostka rosołowa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Domowa przyprawa do zupy jest zdrowsza

Większość osób ma niewiele czasu na przyrządzanie zdrowych potraw, które wymagają cierpliwości i umiejętności kulinarnych. W polskich kuchniach niestety królują sztuczne kostki rosołowe, które naszpikowane są chemicznymi dodatkami. Dzięki nim co prawda można zyskać nieco na czasie, ale również stracić na zdrowiu. Kostka rosołowa najczęściej składa się z soli, tłuszczy oraz substancji wzmacniających smak i zapach. Jedynym „zdrowym” elementem kostek rosołowych są przyprawy, takie jak kurkuma, marchew, natka pietruszki oraz nasiona selera i lubczyk (w śladowych ilościach).

Obraz
© Shutterstock.com

W domowym zaciszu możesz przygotować „kostkę rosołową”, a raczej pastę bulionową przygotowaną z naturalnych składników. Jak zrobić domową pastę bulionową? Do jej przyrządzenia użyj składników, z jakich przygotowujesz rosół:
• 5 liści laurowych
• 20 ziarenek pieprzu czarnego
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• garść liści świeżego lubczyku
• garść natki pietruszki
• ½ kg marchwi
• ½ kg pietruszki
• 1 seler
• 1 por
• 8 ząbków czosnku
• 150g soli himalajskiej lub morskiej
• 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Liście laurowe, pieprz i ziele angielskie utłucz przy pomocy moździerza lub zmiel w blenderze. Zioła drobno posiekaj nożem, a warzywa zetrzyj na tarce. Gotowe składniki umieść w garnku i zalej litrem wody. Mieszankę gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Powyższa propozycja to jedynie wersja wegetariańska: możesz przyrządzić wersję z mięsem wołowym lub drobiowym. Masę możesz z powodzeniem przenieść do pojemników na lody i zamrozić w formie kosteczek lub poddać pasteryzacji i przechowywać w słoiku.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw