Trwa ładowanie...
Patrycja Gruszecka
01-03-2017 09:40

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa jest świetnym zamiennikiem dla naszpikowanych niezdrowymi konserwantami przypraw. Bez większego wysiłku w domowym zaciszu przygotujesz zdrowe i smaczne domowe przyprawy do zupy.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Domowa kostka rosołowaŹródło: Shutterstock.com
d2brt7p
d2brt7p

Domowa przyprawa do zupy jest zdrowsza

Większość osób ma niewiele czasu na przyrządzanie zdrowych potraw, które wymagają cierpliwości i umiejętności kulinarnych. W polskich kuchniach niestety królują sztuczne kostki rosołowe, które naszpikowane są chemicznymi dodatkami. Dzięki nim co prawda można zyskać nieco na czasie, ale również stracić na zdrowiu. Kostka rosołowa najczęściej składa się z soli, tłuszczy oraz substancji wzmacniających smak i zapach. Jedynym „zdrowym” elementem kostek rosołowych są przyprawy, takie jak kurkuma, marchew, natka pietruszki oraz nasiona selera i lubczyk (w śladowych ilościach).

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

W domowym zaciszu możesz przygotować „kostkę rosołową”, a raczej pastę bulionową przygotowaną z naturalnych składników. Jak zrobić domową pastę bulionową? Do jej przyrządzenia użyj składników, z jakich przygotowujesz rosół:
• 5 liści laurowych
• 20 ziarenek pieprzu czarnego
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• garść liści świeżego lubczyku
• garść natki pietruszki
• ½ kg marchwi
• ½ kg pietruszki
• 1 seler
• 1 por
• 8 ząbków czosnku
• 150g soli himalajskiej lub morskiej
• 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Liście laurowe, pieprz i ziele angielskie utłucz przy pomocy moździerza lub zmiel w blenderze. Zioła drobno posiekaj nożem, a warzywa zetrzyj na tarce. Gotowe składniki umieść w garnku i zalej litrem wody. Mieszankę gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Powyższa propozycja to jedynie wersja wegetariańska: możesz przyrządzić wersję z mięsem wołowym lub drobiowym. Masę możesz z powodzeniem przenieść do pojemników na lody i zamrozić w formie kosteczek lub poddać pasteryzacji i przechowywać w słoiku.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj