Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa jest świetnym zamiennikiem dla naszpikowanych niezdrowymi konserwantami przypraw. Bez większego wysiłku w domowym zaciszu przygotujesz zdrowe i smaczne domowe przyprawy do zupy.

Domowa kostka rosołowa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Domowa przyprawa do zupy jest zdrowsza

Większość osób ma niewiele czasu na przyrządzanie zdrowych potraw, które wymagają cierpliwości i umiejętności kulinarnych. W polskich kuchniach niestety królują sztuczne kostki rosołowe, które naszpikowane są chemicznymi dodatkami. Dzięki nim co prawda można zyskać nieco na czasie, ale również stracić na zdrowiu. Kostka rosołowa najczęściej składa się z soli, tłuszczy oraz substancji wzmacniających smak i zapach. Jedynym „zdrowym” elementem kostek rosołowych są przyprawy, takie jak kurkuma, marchew, natka pietruszki oraz nasiona selera i lubczyk (w śladowych ilościach).

Obraz
© Shutterstock.com

W domowym zaciszu możesz przygotować „kostkę rosołową”, a raczej pastę bulionową przygotowaną z naturalnych składników. Jak zrobić domową pastę bulionową? Do jej przyrządzenia użyj składników, z jakich przygotowujesz rosół:
• 5 liści laurowych
• 20 ziarenek pieprzu czarnego
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• garść liści świeżego lubczyku
• garść natki pietruszki
• ½ kg marchwi
• ½ kg pietruszki
• 1 seler
• 1 por
• 8 ząbków czosnku
• 150g soli himalajskiej lub morskiej
• 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Liście laurowe, pieprz i ziele angielskie utłucz przy pomocy moździerza lub zmiel w blenderze. Zioła drobno posiekaj nożem, a warzywa zetrzyj na tarce. Gotowe składniki umieść w garnku i zalej litrem wody. Mieszankę gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Powyższa propozycja to jedynie wersja wegetariańska: możesz przyrządzić wersję z mięsem wołowym lub drobiowym. Masę możesz z powodzeniem przenieść do pojemników na lody i zamrozić w formie kosteczek lub poddać pasteryzacji i przechowywać w słoiku.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał