Kotlety mielone z dodatkiem cukinii
Doskonałe połączenie mięsa mielonego i cukinii, które sprawdzi się na obiad lub jako dodatek na kanapki. Tak przygotowane kotlety są delikatnie wilgotne i bardzo aromatyczne. Przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g mięsa mielonego z szynki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g cukinii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry i kurkumy
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do mięsa
Mięso z szynki i z indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Cukinię, razem ze skórką, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do mięsa. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, ryżem lub na kanapki.
Zobacz także: ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej i dodatków
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze