Klasyczne knedle z truskawkami. Smakują jak u babci
Knedle z truskawkami to typowe letnie danie. Knedle najlepiej smakują polane jogurtem i posypane cukrem. Radzimy przygotować podwójna porcję, bo znikają w oka mgnieniu Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ziemniaki ugotować, a następnie zmiksować lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby ziemniaki były zbyt mokre, dodać mąki pszennej. Uformować wałek, pokroić na mniejsze kawałki. W dłoni robić kulki, rozgniatać na stolnicy i w każdy placek wkładać truskawkę. Brzegi zacisnąć do środka i uformować kształt. Knedle obtoczyć dobrze w mące i przełożyć na deseczkę. Gotowe knedle wrzucać na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotować do wypłynięcia. Podawać polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Zimne można podsmażyć na masełku, też będą dobre.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze