Filety z kurczaka w maślano-cytrynowym sosie ze szpinakiem
Kurczak to najczęściej wybierane mięso na polskie stoły. Aby na nowo docenić jego smak i podać go w ciekawym zestawieniu, warto przygotować sos maślano-cytrynowy z dodatkiem szpinaku. Wyjdzie pyszny, nieskomplikowany obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 spore filety z kurczaka, przekrojone wzdłuż
- 2 spore garście świeżych liści szpinaku
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, obrany, poszatkowany
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem. Podsmaż filety na maśle, na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty z każdej strony. Wyjmij mięso z patelni i na chwilę odłóż na talerz. Na tę samą patelnię dodaj resztę masła. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Wlej bulion z kurczaka, śmietanę kremówkę, dodaj parmezan, wino i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz gaz. Dodaj szpinak i przysmażone filety. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż sos się zredukuje i wszystkie smaki się połączą. Podawaj z ryżem, gotowanymi ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Zobacz także: faszerowane papryki - pyszny i sycący obiad
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze