Trwa ładowanie...
d442b2t
d442b2t
sliwkawegierka.pl

Filety z kurczaka w maślano-cytrynowym sosie ze szpinakiem

Przepis

Kurczak to najczęściej wybierane mięso na polskie stoły. Aby na nowo docenić jego smak i podać go w ciekawym zestawieniu, warto przygotować sos maślano-cytrynowy z dodatkiem szpinaku. Wyjdzie pyszny, nieskomplikowany obiad.

3.8
(34 głosy)
Oceń:
d442b2t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Filety z kurczaka w maślano-cytrynowym sosie ze szpinakiem
www.sliwkawegierka.pl
Filety z kurczaka w maślano-cytrynowym sosie ze szpinakiem
Składniki
  • 2 spore filety z kurczaka, przekrojone wzdłuż
  • 2 spore garście świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, obrany, poszatkowany
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Przepis

Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem. Podsmaż filety na maśle, na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty z każdej strony. Wyjmij mięso z patelni i na chwilę odłóż na talerz. Na tę samą patelnię dodaj resztę masła. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Wlej bulion z kurczaka, śmietanę kremówkę, dodaj parmezan, wino i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz gaz. Dodaj szpinak i przysmażone filety. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż sos się zredukuje i wszystkie smaki się połączą. Podawaj z ryżem, gotowanymi ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Zobacz także: faszerowane papryki - pyszny i sycący obiad

Filety z kurczaka w maślano-cytrynowym sosie ze szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d442b2t

Podziel się opinią

50
15
Share
d442b2t
d442b2t

d442b2t
d442b2t
d442b2t