Dorsz z warzywami podany na plackach
Jeśli znudziła wam się tradycyjna ryba w panierce podawana z ziemniakami i surówka, dobrze trafiliście Mamy przepyszny pomysł na dorsza. "Zdecydowanie polecam wam ten przepis, danie wychodzi pyszne. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków" - zachęca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g świeżego lub mrożonego filetu z dorsza
- 500 g pieczarek
- 4 pomidorki lima
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pora
- mała cukinia
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- skórka starta z cytryny
- łyżka posiekanego koperku
Placki:
- 4 ziemniaki (ok. 600 g)
- 300 g dyni
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka posiekanego koperku
- olej do smażenia
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, por w kostkę, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w kostkę, pomidory na kawałki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki wody, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy cebulkę i por. Chwilkę wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy jeszcze wodą - tak 100 ml i dusimy, aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli. Dorsza kroimy na kawałki i posypujemy solą, skórką z cytryny i koperkiem, wcieramy wszystko w rybę i odstawiamy.
Dynię oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę i koperek. Mieszamy wszystko. Dorsza smażymy na patelni na maśle (1 łyżka masła i 1 łyżka oleju), podlewamy go cały czas masłem. Jak już będzie prawie gotowy (wystarczy chwilka na patelni) to przekładamy go do naszych warzyw i dusimy na małym ogniu. W tym czasie smażymy nasze placuszki na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy placki, dorsza i warzywa z powstałym sosem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze