Trwa ładowanie...
d2f6lve
01-02-2019 09:47

Dorsz z warzywami podany na plackach

Przepis

Jeśli znudziła wam się tradycyjna ryba w panierce podawana z ziemniakami i surówka, dobrze trafiliście Mamy przepyszny pomysł na dorsza. "Zdecydowanie polecam wam ten przepis, danie wychodzi pyszne. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków" - zachęca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

d2f6lve
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 500 g świeżego lub mrożonego filetu z dorsza
  • 500 g pieczarek
  • 4 pomidorki lima
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • mała cukinia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • skórka starta z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku

Placki:

  • 4 ziemniaki (ok. 600 g)
  • 300 g dyni
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżka posiekanego koperku
  • olej do smażenia
Przepis

Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, por w kostkę, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w kostkę, pomidory na kawałki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki wody, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy cebulkę i por. Chwilkę wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy jeszcze wodą - tak 100 ml i dusimy, aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli. Dorsza kroimy na kawałki i posypujemy solą, skórką z cytryny i koperkiem, wcieramy wszystko w rybę i odstawiamy.

Dynię oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę i koperek. Mieszamy wszystko. Dorsza smażymy na patelni na maśle (1 łyżka masła i 1 łyżka oleju), podlewamy go cały czas masłem. Jak już będzie prawie gotowy (wystarczy chwilka na patelni) to przekładamy go do naszych warzyw i dusimy na małym ogniu. W tym czasie smażymy nasze placuszki na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy placki, dorsza i warzywa z powstałym sosem.

Dorsz z warzywami podany na plackach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj