WP
WP

Dorsz z warzywami podany na plackach - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się

Jeśli znudziła wam się tradycyjna ryba w panierce podawana z ziemniakami i surówka, dobrze trafiliście Mamy przepyszny pomysł na dorsza. "Zdecydowanie polecam wam ten przepis, danie wychodzi pyszne. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków" - zachęca autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Składniki
  • 500 g świeżego lub mrożonego filetu z dorsza
  • 500 g pieczarek
  • 4 pomidorki lima
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • mała cukinia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • skórka starta z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku

Placki:

  • 4 ziemniaki (ok. 600 g)
  • 300 g dyni
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżka posiekanego koperku
  • olej do smażenia
Przepis

Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, por w kostkę, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w kostkę, pomidory na kawałki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki wody, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy cebulkę i por. Chwilkę wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy jeszcze wodą - tak 100 ml i dusimy, aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli. Dorsza kroimy na kawałki i posypujemy solą, skórką z cytryny i koperkiem, wcieramy wszystko w rybę i odstawiamy.

WP

Dynię oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę i koperek. Mieszamy wszystko. Dorsza smażymy na patelni na maśle (1 łyżka masła i 1 łyżka oleju), podlewamy go cały czas masłem. Jak już będzie prawie gotowy (wystarczy chwilka na patelni) to przekładamy go do naszych warzyw i dusimy na małym ogniu. W tym czasie smażymy nasze placuszki na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy placki, dorsza i warzywa z powstałym sosem.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP