Pieczarki w kuchni. Sprawdzone triki, które warto znać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Uniwersalne grzyby

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej dodajemy je do sosu, farszu czy zupy. Podsmażone na maśle są smacznym uzupełnieniem drugiego dania. Nie każdy jednak wie, że pieczarki, poza tym, że są bardzo smaczne, są także zdrowe. Zobacz, jak przyrządzić je w mistrzowski sposób.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach świeżych pieczarek znajdziemy jedynie 22 kalorie. Dlatego też są one polecane dla osób, które się odchudzają. Pieczarki to doskonałe źródło wartościowego białka oraz węglowodanów. Pieczarki obfitują także w błonnik, witaminy A, E, D i z grupy B oraz sole mineralne – potas, miedź, selen. Badania wykazały, że ekstrakt z tych grzybów wykazuje właściwości antynowotworowe. Dlatego może być wykorzystywany w profilaktyce raka piersi lub prostaty. Poza tym pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety również dlatego, że wzmacniają odporność organizmu.

/ 5Obrać czy umyć?

Obraz
© 123RF.COM

Obierasz pieczarki do sosu czy zupy? Niepotrzebnie. Jeśli grzyby są świeże, jędrne i białe wystarczy je tylko opłukać na sitku lub przetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem, by usunąć zanieczyszczenia. Możesz także użyć małego nożyka. Pamiętaj, by nie moczyć ich zbyt długo. Pieczarki, podobnie jak inne grzyby, szybko chłoną wodę. Tracą wówczas zapach i smak. Jeśli przygotowujesz sałatkę z surowymi pieczarkami, warto usunąć skórkę z kapelusza, a końce trzonków skrócić.

/ 5Pieczarki idealnie usmażone

Obraz
© 123RF.COM

Przed usmażeniem pieczarek pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z grzybów, dzięki temu będą miały przyrumieniona i chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia dopraw ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda?

/ 5Nie ściemnieją

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki bardzo szybko ciemnieją. Jeśli chcesz, by zachowały jasną barwę, skrop je odrobiną soku z cytryny. Dzięki tej prostej sztuczce pozostaną białe nawet podczas gotowania czy smażenia.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem