Pieczarki w kuchni. Sprawdzone triki, które warto znać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Uniwersalne grzyby

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej dodajemy je do sosu, farszu czy zupy. Podsmażone na maśle są smacznym uzupełnieniem drugiego dania. Nie każdy jednak wie, że pieczarki, poza tym, że są bardzo smaczne, są także zdrowe. Zobacz, jak przyrządzić je w mistrzowski sposób.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach świeżych pieczarek znajdziemy jedynie 22 kalorie. Dlatego też są one polecane dla osób, które się odchudzają. Pieczarki to doskonałe źródło wartościowego białka oraz węglowodanów. Pieczarki obfitują także w błonnik, witaminy A, E, D i z grupy B oraz sole mineralne – potas, miedź, selen. Badania wykazały, że ekstrakt z tych grzybów wykazuje właściwości antynowotworowe. Dlatego może być wykorzystywany w profilaktyce raka piersi lub prostaty. Poza tym pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety również dlatego, że wzmacniają odporność organizmu.

/ 5Obrać czy umyć?

Obraz
© 123RF.COM

Obierasz pieczarki do sosu czy zupy? Niepotrzebnie. Jeśli grzyby są świeże, jędrne i białe wystarczy je tylko opłukać na sitku lub przetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem, by usunąć zanieczyszczenia. Możesz także użyć małego nożyka. Pamiętaj, by nie moczyć ich zbyt długo. Pieczarki, podobnie jak inne grzyby, szybko chłoną wodę. Tracą wówczas zapach i smak. Jeśli przygotowujesz sałatkę z surowymi pieczarkami, warto usunąć skórkę z kapelusza, a końce trzonków skrócić.

/ 5Pieczarki idealnie usmażone

Obraz
© 123RF.COM

Przed usmażeniem pieczarek pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z grzybów, dzięki temu będą miały przyrumieniona i chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia dopraw ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda?

/ 5Nie ściemnieją

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki bardzo szybko ciemnieją. Jeśli chcesz, by zachowały jasną barwę, skrop je odrobiną soku z cytryny. Dzięki tej prostej sztuczce pozostaną białe nawet podczas gotowania czy smażenia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia