Pieczarki w kuchni. Sprawdzone triki, które warto znać
Uniwersalne grzyby
Najczęściej dodajemy je do sosu, farszu czy zupy. Podsmażone na maśle są smacznym uzupełnieniem drugiego dania. Nie każdy jednak wie, że pieczarki, poza tym, że są bardzo smaczne, są także zdrowe. Zobacz, jak przyrządzić je w mistrzowski sposób.
Źródło zdrowia
W 100 gramach świeżych pieczarek znajdziemy jedynie 22 kalorie. Dlatego też są one polecane dla osób, które się odchudzają. Pieczarki to doskonałe źródło wartościowego białka oraz węglowodanów. Pieczarki obfitują także w błonnik, witaminy A, E, D i z grupy B oraz sole mineralne – potas, miedź, selen. Badania wykazały, że ekstrakt z tych grzybów wykazuje właściwości antynowotworowe. Dlatego może być wykorzystywany w profilaktyce raka piersi lub prostaty. Poza tym pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety również dlatego, że wzmacniają odporność organizmu.
Obrać czy umyć?
Obierasz pieczarki do sosu czy zupy? Niepotrzebnie. Jeśli grzyby są świeże, jędrne i białe wystarczy je tylko opłukać na sitku lub przetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem, by usunąć zanieczyszczenia. Możesz także użyć małego nożyka. Pamiętaj, by nie moczyć ich zbyt długo. Pieczarki, podobnie jak inne grzyby, szybko chłoną wodę. Tracą wówczas zapach i smak. Jeśli przygotowujesz sałatkę z surowymi pieczarkami, warto usunąć skórkę z kapelusza, a końce trzonków skrócić.
Pieczarki idealnie usmażone
Przed usmażeniem pieczarek pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z grzybów, dzięki temu będą miały przyrumieniona i chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia dopraw ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda?
Nie ściemnieją
Pieczarki bardzo szybko ciemnieją. Jeśli chcesz, by zachowały jasną barwę, skrop je odrobiną soku z cytryny. Dzięki tej prostej sztuczce pozostaną białe nawet podczas gotowania czy smażenia.