Pieczarki w kuchni. Sprawdzone triki, które warto znać

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Uniwersalne grzyby

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej dodajemy je do sosu, farszu czy zupy. Podsmażone na maśle są smacznym uzupełnieniem drugiego dania. Nie każdy jednak wie, że pieczarki, poza tym, że są bardzo smaczne, są także zdrowe. Zobacz, jak przyrządzić je w mistrzowski sposób.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

W 100 gramach świeżych pieczarek znajdziemy jedynie 22 kalorie. Dlatego też są one polecane dla osób, które się odchudzają. Pieczarki to doskonałe źródło wartościowego białka oraz węglowodanów. Pieczarki obfitują także w błonnik, witaminy A, E, D i z grupy B oraz sole mineralne – potas, miedź, selen. Badania wykazały, że ekstrakt z tych grzybów wykazuje właściwości antynowotworowe. Dlatego może być wykorzystywany w profilaktyce raka piersi lub prostaty. Poza tym pieczarki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety również dlatego, że wzmacniają odporność organizmu.

/ 5Obrać czy umyć?

Obraz
© 123RF.COM

Obierasz pieczarki do sosu czy zupy? Niepotrzebnie. Jeśli grzyby są świeże, jędrne i białe wystarczy je tylko opłukać na sitku lub przetrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem, by usunąć zanieczyszczenia. Możesz także użyć małego nożyka. Pamiętaj, by nie moczyć ich zbyt długo. Pieczarki, podobnie jak inne grzyby, szybko chłoną wodę. Tracą wówczas zapach i smak. Jeśli przygotowujesz sałatkę z surowymi pieczarkami, warto usunąć skórkę z kapelusza, a końce trzonków skrócić.

/ 5Pieczarki idealnie usmażone

Obraz
© 123RF.COM

Przed usmażeniem pieczarek pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z grzybów, dzięki temu będą miały przyrumieniona i chrupiącą skórkę. Pod koniec smażenia dopraw ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda?

/ 5Nie ściemnieją

Obraz
© 123RF.COM

Pieczarki bardzo szybko ciemnieją. Jeśli chcesz, by zachowały jasną barwę, skrop je odrobiną soku z cytryny. Dzięki tej prostej sztuczce pozostaną białe nawet podczas gotowania czy smażenia.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze