Trwa ładowanie...
d3s1w7t
25-10-2018 13:04

Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek

Przepis
3.0
(7 głosów)
Oceń:
d3s1w7t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
śliwka węgierka
Źródło: śliwka węgierka
Składniki

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Cynamonowa posypka:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
Przepis

Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące). Wlej olej na patelnię na wysokość około 2-3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie. Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony. Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.

Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
Więcej tematów
d3s1w7t