Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek

Obraz
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Cynamonowa posypka:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu

Przepis

Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące). Wlej olej na patelnię na wysokość około 2-3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie. Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony. Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥