Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek

Obraz
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Cynamonowa posypka:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu

Przepis

Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące). Wlej olej na patelnię na wysokość około 2-3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie. Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony. Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości