Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 masła, roztopionego
- 2 jajka
- olej do smażenia
Cynamonowa posypka:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 1/2 łyżki cynamonu
Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące). Wlej olej na patelnię na wysokość około 2-3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie. Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony. Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze