ycipk-10kth4
ycipk-10kth4
sliwkawegierka.pl

Pączki cynamonki. Nie tylko na tłusty czwartek

Przepis
Trwa ładowanie...
Zdjęcie śliwka węgierka
Podziel się
Składniki

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Cynamonowa posypka:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
Przepis

Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące). Wlej olej na patelnię na wysokość około 2-3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie. Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony. Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-10kth4
ycipk-10kth4