Trwa ładowanie...
d2cnfso
08-02-2021 07:45

Karnawałowe róże z ciasta francuskiego. Efektowny deser w kilka chwil

Przepis

Róże tradycyjnie robi się z ciasta na faworki i smaży w głębokim tłuszczu. Ale ta wersja jest wyjątkowa – bez hektolitrów tłuszczu, bez wyrabiania ciasta i bez stania przy garnku. A przy tym wyglądają bajecznie i są po prostu pyszne.

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko typu red delicious (z czerwoną skórką)
  • ok. 3 łyżek dżemu lub konfitury np. pomarańczowej lub różanej
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub rozdrobnionych migdałów blanszowanych
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przepis
  • Jabłko umyć dokładnie i nie obierając pokroić na ćwiartki. Wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie kawałki jabłka pokroić na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą mandoliny, tak by plasterki były cienkie jak kartka papieru.
  • Ułożyć plasterki jabłka na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwałkować nieco, a następnie arkusz podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasów.
  • Każdy pasek ciasta w dolnej części posmarować dżemem lub konfiturą i posypać migdałami.
  • Górną część każdego paska obłożyć plasterkami jabłka, tak by wystawały lekko ponad brzeg ciasta francuskiego.
  • Każdy pasek złożyć na pół, a następnie ciasno zrolować na kształt róży. Gotowe róże układać w formie na muffiny wysmarowanej masłem.
  • Róże oprószyć brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  • Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez 30 minut, pilnując by brzegi jabłka się nie przypaliły.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karnawałowe róże z ciasta francuskiego. Efektowny deser w kilka chwil
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj