Karnawałowe róże z ciasta francuskiego. Efektowny deser w kilka chwil
Róże tradycyjnie robi się z ciasta na faworki i smaży w głębokim tłuszczu. Ale ta wersja jest wyjątkowa – bez hektolitrów tłuszczu, bez wyrabiania ciasta i bez stania przy garnku. A przy tym wyglądają bajecznie i są po prostu pyszne.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jabłko umyć dokładnie i nie obierając pokroić na ćwiartki. Wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie kawałki jabłka pokroić na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą mandoliny, tak by plasterki były cienkie jak kartka papieru.
- Ułożyć plasterki jabłka na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwałkować nieco, a następnie arkusz podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasów.
- Każdy pasek ciasta w dolnej części posmarować dżemem lub konfiturą i posypać migdałami.
- Górną część każdego paska obłożyć plasterkami jabłka, tak by wystawały lekko ponad brzeg ciasta francuskiego.
- Każdy pasek złożyć na pół, a następnie ciasno zrolować na kształt róży. Gotowe róże układać w formie na muffiny wysmarowanej masłem.
- Róże oprószyć brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
- Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez 30 minut, pilnując by brzegi jabłka się nie przypaliły.
- Podawać oprószone cukrem pudrem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl