Trwa ładowanie...
d4bp3sq
oprac. Katarzyna Gileta

Faworki błyskawiczne. Obowiązkowe słodkości na karnawał

Przepis

Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Idealne faworki powinny rozpływać się w ustach. Jak je przygotować?

d4bp3sq
3.4
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przepis
  • Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę.
  • Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi). Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko, pokroić na paski, naciąć w środku i przewinąć.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Faworki wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.
  • Przed rozwałkowaniem ciasto można odstawić na 0,5-1 godz. do lodówki

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faworki błyskawiczne. Obowiązkowe słodkości na karnawał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d4bp3sq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bp3sq
d4bp3sq
d4bp3sq
d4bp3sq
Więcej tematów
d4bp3sq