Faworki błyskawiczne. Obowiązkowe słodkości na karnawał
Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Idealne faworki powinny rozpływać się w ustach. Jak je przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę.
- Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi). Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko, pokroić na paski, naciąć w środku i przewinąć.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Faworki wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.
- Przed rozwałkowaniem ciasto można odstawić na 0,5-1 godz. do lodówki
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl