Faworki błyskawiczne. Obowiązkowe słodkości na karnawał
Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Idealne faworki powinny rozpływać się w ustach. Jak je przygotować?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę.
- Zagnieść ciasto (konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi). Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko, pokroić na paski, naciąć w środku i przewinąć.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Faworki wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.
- Przed rozwałkowaniem ciasto można odstawić na 0,5-1 godz. do lodówki
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze