Trwa ładowanie...
d3ia7o7
23-09-2021 09:58

Czeski placek na miodzie. Doskonałe ciacho na jesień

Przepis

Placek czeski, znany również jako miodownik, to doskonały deser na jesień. Mięciutkie i aromatyczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Aż ślinka cieknie. W wersji na bogato, blaty możemy dodatkowo posmarować powidłami,a wierzch oblać polewą czekoladową.

d3ia7o7
1.7
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©alju - stock.adobe.com
Składniki

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Masa:

  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
Przepis
  • Miód rozpuścić, a następnie ostudzić. W tym czasie utrzeć jajko z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać utarte jajko z cukrem, ostudzony miód i śmietanę. Wyrobić.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wysmarować tłuszczem - nie posypywać lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C każdy placek oddzielnie, aż do zarumienienia.
  • Zagotować mleko i dodać kaszę mannę. Gotować jeszcze od 15 do 20 minut na małym ogniu, aby nie przypalić. Pod koniec gotowania dodać cukier puder. Ostudzić.
  • W tym czasie utrzeć kostkę masła i dodawać po 1 łyżce mannę i dalej ucierać.
  • Przełożyć każdy placek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Czeski placek na miodzie. Doskonałe ciacho na jesień
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ia7o7
d3ia7o7
d3ia7o7
d3ia7o7
Więcej tematów
d3ia7o7