Czeski placek na miodzie. Doskonałe ciacho na jesień
Placek czeski, znany również jako miodownik, to doskonały deser na jesień. Mięciutkie i aromatyczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Aż ślinka cieknie. W wersji na bogato, blaty możemy dodatkowo posmarować powidłami,a wierzch oblać polewą czekoladową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kostka masła
- Miód rozpuścić, a następnie ostudzić. W tym czasie utrzeć jajko z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać utarte jajko z cukrem, ostudzony miód i śmietanę. Wyrobić.
- Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wysmarować tłuszczem - nie posypywać lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C każdy placek oddzielnie, aż do zarumienienia.
- Zagotować mleko i dodać kaszę mannę. Gotować jeszcze od 15 do 20 minut na małym ogniu, aby nie przypalić. Pod koniec gotowania dodać cukier puder. Ostudzić.
- W tym czasie utrzeć kostkę masła i dodawać po 1 łyżce mannę i dalej ucierać.
- Przełożyć każdy placek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze